- Problemet har vært Porosjenkos dobbelthet.

Petro Porosjenko gikk på mandag av etter fem dramatiske år som Ukrainas president. Mange hyller Porosjenko som en som har vendt Ukraina vestover og stoppet den russiske invasjonen, men enda flere er misfornøyde.

Publisert Sist oppdatert

Petro Porosjenko ble valgt med over 50 prosent av stemmene våren 2014. Som president overtok han et land i krise: Krim var okkupert, Donetsk og Luhansk var styrt av russiskkontrollerte opprørere og det var det fare for lignende oppstander i flere andre byer i sør og øst. Økonomien var i tilbakegang, og myntenheten hryvnia hadde sunket kraftig i verdi og skulle fortsette å synke ned i løpet av de neste årene. I tillegg kom den utbredte korrupsjonen som hadde vært med å utløse demonstrasjonene på Maidan.

Valgskredet skjedde også i en tid der mange ukrainere fryktet en invasjon fra Russland, som omtalte den midlertidige regjeringen som en «junta». Derfor valgte mange å legge politikk til side og samle seg bak den sterkeste kandidaten.

Med vestlig hjelp klarte Ukraina på rekordtid å bygge en hær som var i stand til å effektivt bekjempe opprørerne og deres russiske støttespillere. Samtidig har man ikke klart å ta tilbake særlig mye territorium.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her