Politikk

Problemet Høyresektor

UKRAINA: Ultranasjonalistiske Høyresektor har hatt langt større tilstedeværelse i ukrainsk politikk enn oppslutningen skulle tilsi. Nå tyder mye på at de samarbeider med kriminelle.

UKRAINA: Ultranasjonalistiske Høyresektor har hatt langt større tilstedeværelse i ukrainsk politikk enn oppslutningen skulle tilsi. Nå tyder mye på at de samarbeider med kriminelle.

De siste to ukene har det åpnet seg nok en ny konflikt i Ukraina: mellom regjeringen og den nasjonalistiske organisasjonen Pravi Sektor eller Høyresektor. Konflikten handler mindre om politikk og mer om den utbredte korrupsjonen og samrøre mellom politikk, svart økonomi og kriminalitet.

Startskuddet ble bokstavelig talt avfyrt 11. juli i byen Mukachevo nær den ungarske grensen, altså omtrent så langt man kan komme fra de krigsherjede områdene i Øst-Ukraina.

Medlemmer av Høyresektor åpnet ild under et møte med det som ser ut til å ha vært personer tilknyttet parlamentsmedlemmet Mikhailo Lanyo. Sammenstøtet utviklet seg til en tre dager lang klinsj mellom politiet og Høyresektor, der Høyresektor satte opp veisperringer og viste frem tunge våpen ment for krigen i øst, selv om disse ikke ble brukt. Minst to personer mistet livet.

I ettertid har Høyresektor forsøkt å vinkle hendelsen som et oppgjør med korrupte politikere, inkludert Lanyo, som før helgen rømte landet. Den virkelige bakgrunnen for sammenstøtet ser imidlertid ut til å bestå av flere elementer.

Høyresektor spiller en viktig rolle som «busemann» i prorussisk propaganda i Øst-Ukraina.

Viktig rolle som «busemenn»
Høyresektor ble grunnlagt i desember 2014 som en paraplyorganisasjon for flere små nasjonalistiske grupper, som spente fra moderate nasjonalkonservative til nynazister, mange av dem negative til det proeuropeiske innholdet som preget resten av Maidan.

Med uniformer, jakkemerker og flagg ble de raskt svært synlige på Maidan, til tross for at de neppe var flere enn noen hundre og ikke ser ut til å ha vært representert blant de «himmelske hundre» som mistet livet i kamp mot sikkerhetsstyrker. De ble raskt plukket opp av media, både av russiske og andre med ønske om å fremstille Maidan og den nye regjeringen som dominert av ekstremister, og av dem som rett og slett så at flagg og uniformer var god TV.

Høyresektor spiller en viktig rolle som «busemann» i prorussisk propaganda i Øst-Ukraina, og det er ikke tilfeldig at da Vice News-korrespondenten Simon Ostrovsky ble arrestert av opprørerne i mai var det på mistanke om at han spionerte for Høyresektor.

Det er i utgangspunktet problematisk å diskutere Høyresektor. Organisasjonen har fra første stund fått langt større plass i media og populærkultur enn den marginale oppslutningen skulle tilsi.

Positivt syn på Høyresektor
Høyresektor har vært blant de mange frivillige avdelingene som bekjemper de russiskstøttede opprørsstyrkene siden april i fjor, men de ble ikke integrert i de regulære styrkene før i vår.

Samtidig fikk lederen Dmitro Jarosj jobb som rådgiver for å bistå med integreringen – en utnevnelse som nok henger sammen med hans rolle i offentligheten og sannsynligvis også med komplekse sponsor- og klientnettverk.

Organisasjonen har ikke lyktes i å få mer enn noen få prosent av stemmene etter at de registrerte seg som parti våren 2014, selv om man har kvittet seg med de mer ekstreme elementene.

Mange ukrainere har et positivt syn på Høyresektor som nok snarere skyldes synligheten og krigsinnsatsen enn politisk sympati. Organisasjonen har ikke lyktes i å få mer enn noen få prosent av stemmene etter at de registrerte seg som parti våren 2014, selv om man har kvittet seg med de mer ekstreme elementene.

Mer liberale ukrainere har også reagert på at medlemmer av Høyresektor kom med trusler mot en homoparade i Kiev som senere ble angrepet av ukjente gjerningsmenn.

Ukrainas store problemer
Andre har advart mot koblinger mellom Høyresektor og kriminalitet. I likhet med andre frivillige avdelinger er Høyresektor finansiert av donasjoner, delvis fra de samme oligarkene Ukraina forsøker å ta et oppgjør med.

Mukachevo, hvor startskuddet ble avfyrt 11. juli, har i mange år vært et sentrum for smugling. Medlemmene av Høyresektor i området ser ut til å ha jobbet for en annen politiker og forretningsmann, Viktor Baloha, som har finansiert organisasjonen regionalt.

De siste ukenes hendelser viser hvor sammenvevd politikken i Ukraina har vært med svart og hvit økonomi

Baloha har vært i strid med Lanyo, som tilhører Janukovytsjs regionparti og dermed den gamle eliten, om kontroll over den lønnsomme sigarettsmuglingen til EU. Det har ikke hindret Høyresektor i å fremstille feiden som et oppgjør med organisert kriminalitet, og å holde demonstrasjoner i flere ukrainske byer med trusler om «et tredje Maidan» – uten å ha fått med seg ukrainere flest.

Det er liten grunn til å frykte noe kupp fra Høyresektor. Men de siste ukenes hendelser viser hvor sammenvevd politikken i Ukraina har vært med svart og hvit økonomi, og hvor mye som må ryddes opp i for å bygge en fungerende europeisk stat. Prosessen blir ikke lettere av den pågående krigen der noen av problemelementene selv er med og kjemper den godes sak.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden