KOMMENTAR

Omstridte statuer.
Omstridte statuer.

Oppgjøret som ikke kom

Hvem skal ut – Winston Churchill, Woodrow Wilson, Theodore Roosevelt eller Ludvig Holberg? Det må også høyresiden svare på for å ha troverdighet i rasismedebatten.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange som skal ut for tiden.

Den siste uken har det i Norge handlet om Geelmuyden Kiese, som er blitt svartelistet av både IKEA og LO etter uttalelser fra sjef og eier Hans Geelmuyden. Men de foregående ukene har søkelyset vært rettet mot fortidens minnesmerker – både her hjemme og i utlandet.

I Norge har nesten 5000 mennesker skrevet under på et opprop for å fjerne statuer av Ludvig Holberg og Winston Churchill. Mens dette kravet enn så lenge kan sees som en kuriositet her på berget, er spørsmålet om statuer og andre minnesmerker mer akutt i USA. Nå har det nådd aller høyeste nivå: For to uker siden bestemte American Museum of Natural History i New York seg for å fjerne statuen av tidligere president Theodore Roosevelt, som har stått foran inngangen siden 1940. Forrige uke vedtok Princeton-universitetets forstanderskap å fjerne navnet til en annen tidligere president, Woodrow Wilson, fra det som inntil da hadde hett Woodrow Wilson School of Public and International Affairs.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her