Politikk

Slik reagerer Norge på valg-bråket

En plakat med støtte til folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia. Foto: Gerard Girbes Berges / Flickr

Bilde: Gerard Girbes Berges

UD fordømmer ikke spanske myndigheters maktbruk mot den catalanske folkeavstemningen.

Spanske myndigheters grep i dag inn med makt for å hindre avviklingen av folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia, provinsen der blant annet Barcelona ligger. Av uavhengighetsaktivister blir den spanske føderalmaktens handlemåte oppfattet som en soleklar provokasjon. Søndag formiddag kunne The Guardian melde om at det har blitt avfyrt gummikuler mot rasende demonstranter, og bilder av politiet som stormer valglokaler i Barcelona, har gått verden rundt.

Norske myndigheter ønsker imidlertid på nåværende tidpsunkt ikke å fordømme maktbruken eller å gi noen støtte til folkeavstemningen.

– Norge anser uenigheten mellom regjeringen i Madrid og regionale myndigheter vedrørende en folkeavstemning i Catalonia som et internt spansk anliggende, som bør løses innenfor rammen av landets lover, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Ingrid Kvammen.

– Absurd

Andre reagerer langt sterkere.

«Helt absurd å se bilder og video fra Catalonia nå. Politiet bærer folk vekk fra stemmeurner og valglokaler. Bryter seg inn i valglokaler», skriver sentralstyremedlem Mina Finstad Berg i SV på Twitter.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden