Redd vaksinene fra tvang

De som antyder at vi bør tvinge alle nølerne er med på å polarisere vaksinedebatten. Vaksinasjonsprogrammet må baseres på tillit.

Publisert   Sist oppdatert

Den siste tiden har spørsmålet om obligatorisk vaksinering igjen blitt aktuelt, etter at Trøndelag FrP foreslo å nekte uvaksinerte barn adgang til undervisning. Tidligere i år behandlet Stortinget et forslag fra Arbeiderpartiet om det samme.

Forslaget om obligatorisk vaksinering kommer med jevne mellomrom opp, men når to av de store partiene tar til orde for en slik tilnærming, er det verdt å merke seg. Det kan virke som om forslaget får mer og mer støtte. Det er i så fall dårlig nytt for norsk folkehelse, ettersom forslaget er et misforstått helsetiltak som setter helsevesenets aller viktigste ressurs i fare: tilliten.

Forslagene kommer samtidig som verden står i et globalt meslingutbrudd. Årsakene til utbruddet er ikke fullt ut forstått, og kan være både mangfoldige og komplekse. De viktigste årsakene er lokale, og dreier seg om at infrastrukturen kollapser i områder med mye uro og konflikt. Det er forklaringen på meslingutbruddene blant barn i Ukraina, og forklaringen på at polio ennå ikke er utryddet, men fortsatt blusser opp blant barn i konfliktområder som Afghanistan, pakistansk Kashmir og nordlige Nigeria.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her