Nyhet

Rekordhøy norsk støtte til FN-organisasjoner i 2019

Norge har de siste 20 årene bevilget over 120 milliarder kroner til ulike organisasjoner under FN

Bilde: Basil D Soufi (CC BY 2.0)

Siden år 2000 er bevilgningene til FN-systemet tredoblet og Norge har bevilget over 120 milliarder kroner. 

I en pressemelding opplyser utenriksdepartementet at Norge øker den samlede kjernestøtten til seks FN-organisasjoner til over tre milliarder kroner. Dette er det høyeste beløpet Norge noen gang har gitt til disse organisasjonene samlet.

Utenriksdepartementet har så langt i 2019 utbetalt over tre milliarder kroner i kjernestøtte til FNs barnefond (Unicef), FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs befolkningsprogram (UNFPA), FNs organisasjon for kvinners rettigheter og likestilling (UN Women), Verdens matvareprogram (WFP) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

En tredobling siden år 2000

Norge bidrar også med støtte til en rekke andre FN-organisasjoner og programmer. Til sammen ga Norge 10 milliarder kroner i bistand via FN-organisasjoner i 2018. Det er en tredobling fra nivået i år 2000, som var på rundt tre milliarder kroner årlig.

Siden årtusenskifte har organisasjoner under FN mottatt over 120 milliarder kroner fra norske skattebetalere. Det viser en oppstilling Minerva har gjort på bakgrunn av tall fra NORAD.

Norge bevilger fem ganger så mye som normalt

Et studie gjennomført av den amerikanske tenketanken Brookings i 2017 viser at Norge er helt i særklasse når det kommer til bevilgning til multilaterale organisasjoner per capita. Målt opp mot Norges andel av verdens inntekter bevilger Norge fem ganger så mye penger som gjennomsnittet.

Regjeringen: Behovene for finansiering er bunnløse

Minerva har på bakgrunn av dette rettet spørsmål til utviklingsminister Dag-Inge Ulstein om det også er en risiko at Norge overoppfyller sine økonomiske forpliktelser til FN. På dette svarer ministeren.

– FN-systemet er vår viktigste partner i arbeidet med bærekraftig utvikling, fattigdomsbekjempelse, sikkerhet og fred. Behovene for finansiering på disse områdene er nærmest bunnløse. Over 820 millioner mennesker går sultne hver eneste dag. Den norske støtten er viktig og vi oppfordrer alle land til å øke innsatsen slik at vi når bærekraftsmålene.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden