Mediekritikk

Religion betyr ingenting

Når terrorister fra al-Shabaab skiller kristne og muslimske studenter, dreper de første og lar den andre gruppen gå, har det overhodet ikke noe med religion å gjøre, rapporterer NRKs Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy.

Når terrorister fra al-Shabaab skiller kristne og muslimske studenter, dreper de første og lar den andre gruppen gå, har det overhodet ikke noe med religion å gjøre, rapporterer NRKs Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy.

I går drepte den somaliske islamistiske terrororganisasjonen minst 147 kenyanske studenter i en ren massakre. NRK Kveldsnytt dekket i går saken, og kanalens Afrika-korrespondent rapporterte, i likhet med en rekke internasjonale nyhetsmedier at terroristene hadde skilt studentene. De muslimske ble satt fri, mens mange av de kristne ble drept. Men det Radøy så bidro med, burde nesten ikke være mulig:

«Dette gjør de for å gi det inntrykk at det er en religionskrig de fører. De fleste mener at det er noe helt annet, og overhodet ikke har noe med religion å gjøre.»

Radøy sier altså her at religion bare er et påskudd, og at det er helt andre, uspesifiserte motiver, som ligger bak. Hvem han sikter til med «de fleste», som skal støtte denne teorien, aner jeg ikke. Jeg kjenner ikke noen seriøse analytikere som gjør det.

Radøys forklaring inngår i et mønster, der mange stemmer søker å bortforklare at jihadistisk terrorisme har noe med islam å gjøre, slik utenriksminister Børge Brende gjentatte ganger har forsøkt seg på.

Somalisk politikk er preget av klanmotsetninger, og dette gjenspeiles også i al-Shabaabs, og tidligere Islamic Court Union, som organisasjonen sprang ut av, sitt fiendebilde. Derfor kan man ikke tilskrive alle handlingene til Al Shabaab (heretter AS) utelukkende islamistisk eller annen religiøs inspirasjon. Voldelige motsetninger handler sjelden om en enkelt faktor, men er ofte en blanding av økonomiske forhold, kultur, religion, etnisitet/nasjonalitet/stamme/klan og ideologi.

Men derfra til å fraskrive religionen enhver betydning, slik Radøy gjør, er et langt, og totalt ubegrunnet sprang.

De senere år er AS nasjonalistiske og klanbasert appell redusert og AS blitt klarere jihadistisk. De rekruttert internasjonalt på et jihadistisk budskap, på lignende vis som IS senere har rekruttert internasjonalt. Denne dreiningen, særlig markant etter 2009, er gjort rede for i en artikkel av Daniel E. Agbiboa i Journal of Terrorism Research.

Mohammed Emzawi, briten som senere er blitt beryktet for sine filmede halshugginger i Syria, skal ha forsøkt å slutte seg til AS i 2009. AS Sverget troskap til al-Qaida i februar 2012. AS har terrorisert den lille kristne minoriteten i Somalia og trappet opp konflikten med Somalias sufier, som ikke anses som (tilstrekkelig) muslimske.

Etter den arabiske våren, og særlig starten på borgerkrigen i Syria, har AS kommet i skyggen og strevet med både rekrutteringen og finansieringen, og er nå betydelig svekket i Somalia. Angrepet på kjøpesenteret Westgate i Kenya høsten 2013 og denne siste aksjonen må ses i lys av dette. I februar i år offentliggjorde organisasjonen en video der de oppfordret til angrep på kjøpesentra i Vesten, etter mønster av Westgate.

Council of Foreign Relations oppsummerer AS slik:

«Al-Shabab, or “the Youth,” is an al-Qaeda-linked militant group and U.S.-designated Foreign Terrorist Organization fighting for the creation of a fundamentalist Islamic state in Somalia. (…) In areas it controls, al-Shabab enforces its own harsh interpretation of sharia, prohibiting various types of entertainment, such as movies and music, the sale of khat (a narcotic plant often chewed), smoking, the shaving of beards, and many other “un-Islamic” activities. Stonings and amputations have been meted out as punishment on suspected adulterers and thieves.»

Jeg må be Sverre Tom Radøy gjøre rede for hvem disse «fleste», som han bruker som sannhetsvitne, faktisk er.

Jeg merker meg også at NTB kaller terroristene for «opprørsgruppen». Religionen er retusjert vekk der også.

For ordens skyld: Siden jeg er på ferie i utlandet, har jeg ikke fulgt NRKs løpende dekning av saken. Denne kritikken bygger utelukkende på Kveldsnytt-innslaget.

Les også min gjennomgang Dagsrevyens dekning av krigen i Øst-Ukraina.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden