KOMMENTAR

Verden blir rikere og sikrere, og med det reduseres behovet for religion, mener Inglehart.
Verden blir rikere og sikrere, og med det reduseres behovet for religion, mener Inglehart.

Verden gir opp Gud

Mesteparten av verden blir mer sekulær, og det går fort. Aller fortest går det i USA, ifølge Ronald F. Ingleharts nye bok.

Publisert

Ronald Inglehart er, sammen med sin medforfatter Pippa Norris, blant verdens ledende eksperter på verdiendringer. I siste utgave av Foreign Affairs gir han smakebiter fra sin kommende bok Religion’s Sudden Decline: What’s Causing It and What Comes Next.

Forrige gang han og Norris så på religiøse trender i 49 land, i tidsrommet 1981-2007, fant de en viss tendens til økt religiøsitet, målt med spørsmålet: «Hvor viktig er Gud i ditt liv.» I 33 av 49 land ble folk mer religiøse, og det gjaldt særlig i post-kommunistiske land i Øst-Europa. Men også store land i mellominntektsgruppen, som Brasil, Kina, Mexico og Sør-Afrika viste samme tendens. På den annen side mistet religion betydning i de fleste høyinntektsland.

Endringene fra dette til perioden 2007 til 2019 er slående. I hele 43 av de 49 landene har befolkningen i gjennomsnitt blitt mindre religiøse, og de fire store landene nevnt ovenfor er blant dem med størst fall. I Øst-Europa er bildet nå mer blandet. Bulgaria, Russland og Moldova er blant de få landene med fortsatt økt religiøsitet, mens fallet er betydelig i Polen, som samtidig har tatt flere skritt i nasjonalkonservativ retning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her