Snoen Blogger

Remain klar favoritt

Meningsmålingene er fremdeles jevne, men det har gått litt bedre for Brexit-motstanderne på slutten. OPPDATERT med siste målinger.

Meningsmålingene er fremdeles jevne, men det har gått litt bedre for Brexit-motstanderne på slutten. OPPDATERT med siste målinger.

Fredag kl. 06.00: Resultatet er nå klart. Leave vant en klar seier, større enn noen av de siste målingene hadde spådd. Det betyr at nettmålingene denne gangen gjorde det bedre enn telefonmålingene, selv om også de bommet litt (og Populus mest av alle). Det betyr også at den forventede status quo-biasen ikke slo til. Og at betting- og finansmarkedene, som i høy grad baserte seg på disse to faktorene, bommet kraftig denne gangen – og traff dårligere enn et gjennomsnitt av målingene. Valgdeltakelsen ble høy, men det ser ut til at Leave har vært flinkest til å mobilisere. Dårlig vær reduserte valgdeltakelsen i London, viktig for Remain, en del, men ikke nok til å forklare resultatet. Det ser også ut til at Labour har mislykkes med å få ut sine velgere på Remain i mange deler av landet, mens EU-skeptiske toryer har gjort det godt særlig i de mindre byene og på landsbygda i England. 

Jeg og andre i Minervas spalter kommer tilbake til de meget betydelige konsekvensene av denne avstemningen senere.

Valglokalene i Storbritannia åpnet klokka 8 norsk tid, og stenger i kveld kl. 23 norsk tid. Britene er notorisk trege med å telle opp, så offisielle resultater er ikke ventet før i morgen etter frokost. Men de første resultatene kommer litt etter midnatt, og dersom det ikke blir veldig jevnt, kan vi ganske raskt deretter få en indikasjon. The Conversation har en oversikt over byer som telles tidlig og kan gi indikasjoner på utfallet – følg med på Sunderland rundt 01.30, der Leave antas å vinne ganske klart. BBC har laget en benchmark, basert på meningsmålinger fra YouGov, som de kan måle resultatene i ulike deler av landet mot, siden det ikke finnes tidligere valg som kan fylle denne funksjonen, slik vi har i parlamentsvalg. Her finner vi også de ti stemmekretsene som antas å bli jevnest. BuzzFeed UK har en oversikt over hvordan valgnatten antas å skride frem.

Det kommer ingen offisielle valgdagsmålinger, men det antas at finansaktører vil ta opp sine egne, og at resultatet kan lekke, gjerne indirekte ved at særlig valutamarkedet begynner å bevege seg. (OPPDATERING: Jeg har nå plukket opp at en exit-poll blir gjennomført, men ikke av de vanlige meningsmålerne). Det kommer trolig også målinger tatt opp i dag, men dette er ikke exit-polls, altså tatt opp utenfor valglokalene blant dem som faktisk har stemt.

Forrige gang jeg skrev om avstemningen, forrige torsdag, hadde meningsmålingene svingt i retning Leave. Men etter mordet på parlamentsmedlem Jo Cox samme dag, svingte de tilbake mot Remain. Alle målinger er nå offentliggjort, bortsett fra Populus (online), som kommer 13.00. (Den viser Remain 55-45). Tabellen viser resultatene når «vet ikke» er tatt ut. Ipsos viser Remain-ledelse med 4 prosentpoeng, mens Leave var 6 prosent foran for ti dager siden.

brexit2306Vi ser igjen det tydelige mønster med telefonmålinger som med ett unntak viser Remain-flertall, mens nettmålingene er helt jevne, med et lite forsprang for Leave, etter at de forrige uke stort sett hadde vist klarere Leave-flertall. (Populus-målingen er et unntak her). Ekspertene – og bettingmarkedene, har større tiltro til telefonmålingene. Under folkeavstemningen om valgsystemet i 2011 traff telefonmålingene godt, mens nettmålingene bommet kraftig.

Det er imidlertid dårlig vær i deler av landet i dag, noe som reduserer valgdeltakelsen, og det antas at høy deltakelse tjener Remain, siden Leave har mer dedikerte velgere. Kl. 16.30: Det er indikasjoner på relativ høy valgdeltakelse, både i form av rapporter om køer, og at markedene knyttet til valgdeltakelsen har beveget seg oppover.

Som jeg nevnte sist, er det en utbredt forventning om at den status quo-biasen som har vist seg ved tidligere folkeavstemninger på de britiske øyer igjen vil være utslagsgivende, og at det derfor blir flertall for Remain. I betting-markedene er Remain-siden klar favoritt, med ca 77 prosent sjanse når dette publiseres. OPPDATERT: Etter publiseringen av Ipsos-og Populus-målingene har dette økt til 87 prosent.

Mer oppsiktsvekkende: Stort sett alle synsere og meningsmålere sier at det blir jevnt, men spillerne tror ikke det. (OPPDATERT: Etter Ipsos-målingen spår Peter Kellner, tidligere YouGov-sjef og ledende analytiker, at Remain vil vinne med 8,5 prosentpoeng.) I markedet er det 52 prosent sjanse for at Remain får over 54,5 prosent av stemmene, altså mer enn noen meningsmåling har vist siden midten av mai (inntil dagens Populus). Kl. 16.30: Etter Populus-målingen økte sjansene for stor seier for Remain, men i det siste har pendelen svingt tilbake. I det nevnte markedet er sjansen for over 54,5 prosent Remain nede i ca 48 prosent.

Avstemningen blir derfor igjen en test på om bettingmarkedene kommer nærmere resultatene enn meningsmålinger og eksperter, slik det ofte er tilfelle.

Til substansen i avstemningen:

  • Lord Ashcroft, som sponser Storbritannias største meningsmålinger og er kommentator på høyresiden, gir, i en for denne valgkampen uvanlig balansert artikkel, sine grunner for å stemme Leave.
  • Tre økonomiske institutter la i går frem en felles uttalelse om de økonomiske skadevirkningene av Leave.

Og jeg har beholdt mitt bet fra torsdag på Remain, men i tillegg satset på at Remain-siden ikke får over 55 prosent.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden