KOMMENTAR

Uakseptabel retorikk om Y-blokka

Det er forståelig at Y-blokkas venner er fortvilte. Å sammenligne ansvarlig statsråd Nikolai Astrup med Donald Trump er likevel forbi hva seriøse samfunnsdebattanter bør tillate seg.

Publisert

Dagsavisens publiserte i går et debattinnlegg om Y-blokka av skuespiller og aktivist Iselin Shumba. Innlegget, som prydet forsiden på nettutgaven med et stort bilde av Astrup, bærer tittelen «Løgn som metode».

Shumba tar som sitt utgangspunkt at begrunnelsen for rivingen av Y-blokka er sikkerhetshensyn. Men, hevder hun, «flere av landets fremste eksperter på sikkerhetskonstruksjoner har gått ut og sagt at sikkerhetsargumentet ikke stemmer».

Fra disse to datapunktene går Shumba videre til sitt spørsmål til statsråden: «Nikolai Astrup, lyver du? Lyver du til en hel befolkning?» Shumba kan fortelle at «løgnen som metode er svært effektiv», og sveiper innom Donald Trump, før hun advarende kan fortelle at «løgnen (som metode) har gjennom historien vært brukt av politikere som fly-styrter samfunnet og bedriver politikk i totalitære regimer».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her