Mediekritikk

Rettledning til seerne

Bilde: Politikerveckan Almedalen, CC 2.0.

Etter kveldens partilederdebatt presiserer Sveriges Television at de tar avstand fra en uttalelse fra Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

I kveld har SVT avholdt den siste partilederdebatten foran søndagens Riksdagsvalg. Jeg satt lenge og tenkte at alt det Åkesson hadde sagt, kunne Siv Jensen eller Sylvi Listhaug også ha sagt. Inntil Åkesson forklarte at det ikke var så rart at innvandrerne hadde problemer med å finne jobb i Sverige: «Jo det är för att dom inte är svenskar, fordi dom inte passar inn i Sverige».

Det er en grov uttalelse, så jeg hoppet litt i stolen.

Men enda mer hoppet jeg i de oppsummerende analysene til slutt, der SVTs programleder fant behov for å si, med henvisning til akkurat dette, at «Jimmie Åkessons utalelse var grovt generaliserende, og SVT tar avstand fra det.» (6.50 fra slutten).

Det viser seg at dette ikke er første gangen. SVT har faktisk som policy å offisielt «ta avstand» dersom de mener uttalelser er i strid med menneskers likeverd.

En helt annen sak: Medieundersøkelsen fra 2012 viser partifordeling blant svenske journalister: Vänsterpartiet 27 prosent, Socialdemokraterna 24 prosent og Miljøpartiet 26 prosent. Sverigedemokraterna fikk 1 prosent. Jeg er ikke så sikker på om de er flere nå.

OPPDATERING 8. september: SVTs ansvarlige utgiver begrunner avgjørelsen her. SD har bedt om en møte for å klage. 

Les også min analyse fra forrige uke av det temmelig kompliserte spørsmålet: Hvem skal danne Sveriges neste regjering?

Fra forsiden