M-velgere snuser på Sverigedemokraterna

Ny undersøkelse av velgernes andrevalg tyder på at Sverigedemokraterna ikke har særlig mye mer å hente, bortsett fra hos Moderaternas velgere.

Publisert Sist oppdatert

I gårsdagens lange analyse av regjeringsspørsmålet foran valget i Sverige 9. september pekte jeg på at Sverigedemokraternas velgertilgang fra 2014 og senere har kommet mest fra borgerlig side. Tidligere kom flest fra venstresiden.

En Novus-måling tatt opp 2-14. august spør om velgernes andrevalg, og ble offentliggjort i morges. Den viser at blant Moderaternas velgere er det 26 prosent som har Sverigedemokraterna som andrevalg. Det er hårfint mindre enn Liberalerna (27), men litt mer enn Centern (22) og Kristdemokraterna (16). Dersom man imidlertid legger disse Allianse-partnerne sammen (65 prosent) er det fremdeles et stort flertall som foretrekker dem fremfor SD.

Denne spredningen av andrevalg blant Moderaternas velgere illustrerer partiets dilemma og skvis. Med en altfor klar avvisning av SD, kan en del av disse hoppe over dit. En for stor åpning for SD risikerer velgertap til Centern og Liberalerna som har lukket den døra helt - ihvertfall før valget.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS