Mange gambler på Sverigedemokraterna

Et av de store spenningsmomentene foran søndagens valg i Sverige er om meningsmålingene igjen har undervurdert Sverigedemokraterna, kanskje så mye at partiet likevel kan bli Sveriges største.

Publisert Sist oppdatert

Som jeg har skrevet om tidligere, er det ikke avgjørende for regjeringsspørsmålet om SD blir nummer 1 eller 2 – eller kanskje bare nummer 3. Men det har stor symbolsk betydning.

Jeg er en politisk gambler – bokstavelig talt, ved at jeg ofte setter penger på utfall av valg. I år har det vært slående at markedene hele tiden har gitt SD mye bedre sjanser til å bli størst enn meningsmålingene tilsier. Slik er det fremdeles, selv om en viss nedgang på målingene i løpet av valgkampen gjør at markene (markedsplassen Betfair og bookmakere) ikke lenger holder dem som favoritt. I skrivende stund er det drøye 60 prosent sjanse for at Socialdemokraterna blir størst,  snaue 40 prosent for SD. Og det selv om S leder med 6-7 prosent på gjennomsnittet av målingene, og SD aldri har vært i nærheten av S på gjennomsnittet.

Undervurdert i 2014

Grunnen til at markedet ikke tror på målingene er at de bommet kraftig i 2014, da samtlige byråer undervurderte SD, flere med 3-4 prosentpoeng. Også i tidligere valg har partiet vært undervurdert. (Miljöpartiet er derimot ganske systematisk overvurdert).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS