Langt fra ferdig

Trumps popularitet fortsetter å falle, og demokratene vil stille ham for riksrett. Men republikanerne ser ikke ut til å forlate ham med det første.

Publisert Sist oppdatert

På torsdag deltok jeg i NRK P2s program Studio 2, og snakket om politiske betting-markeder. Bakgrunnen var at aktørene i markedet trodde at det var mer enn 50 prosent sjanse for at Trump ikke fullfører sin første presidentperiode. (Det var 55 prosent på torsdag, i skrivende stund ca 48 prosent hos Betfair, som er det beste stedet å følge dette på.)

Bettingmarkedene er baserer seg på tilgjengelig informasjon og forsøker å veie de ulike elementene. (Jeg har skrevet nærmere om dette her). Men siden det er stort rom for skjønn, er aktørene også påvirket av egne preferanser, og ikke minst at mange leter etter mønstre, og gjerne ”finner” slike uten at de egentlig er til stede.

Meningsmålinger har vært temmelig gode indikatorer på valgutfall, og markedene har derfor gjenspeilet dette. Men i fjor bommet både målingene og markedene ved to viktige anledninger, Trump og Brexit. Mange mente dermed å kunne se et mønster – at høyrepopulismen er undervurdert, og at det samme gjelder sjansen for usannsynlige utfall. Det førte i sin tur til at markedene overvurderte sjansen for at Geert Wilders skulle bli statsminister, eller i det minste største parti i det nederlandske valget, og for oppslutningen om Marine Le Pen og Nasjonal Front. Tilfeldige utslag ble overtolket, og førte til bom i neste runde.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her