NYHET

– Satire blir et privilegium for de som er privilegerte fra før

– Det letteste er å turn the blind eye til de betente problemstillingene og satse på det som er ufarlig, sier Roar Hagen, VGs mangeårige avistegner. Temaene pressen ikke kan ta i, overlates til det redaktørløse internett.

Publisert

I andre sak om hvordan rommet for ytringer i offentligheten endrer seg, har Minerva snakket med Roar Hagen, en VG-institusjon. Hagen har tegnet for VG siden 1986. Før dette tegnet han for Stavanger Aftenblad, og før det igjen Sunnmørsposten. Hagen har vært i gamet i snart en mannsalder, sett tidene forandre seg, samfunnet endre seg og med dette også offentlig debatt og satiren.

– Hvordan har tidene for avistegneren endret seg?

– Det er flere premissleverandører. Det ene var karikaturstriden, at den streken du lager kan skape problem for et lands regjering, for avishuset, deg selv og dine nærmeste, som var en sjokkerende hendelse for mange. Det som ble sett på som en selvfølgelig rett og plikt til å kommentere ting i tiden, ble brått farlig. Det var et tidsskille i 2005 og 2006, sier Hagen, og trekker frem at også flere forhold spiller inn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS