Rød løper til høyere utdanning

Det er viktig at vi som har hatt en rød løper til høyere utdanning, også husker på at for mange er det ikke slik, skriver Amanda Schei.

Publisert Sist oppdatert

Ikke alle vokser opp med en rød løper til høyere utdanning. Men jeg gjorde det. Jeg har flere ganger kjent på at det er urettferdig. At mange ting jo har vært mye lettere for meg. Jeg ble født inn i en familie hvor flere generasjoner hadde tatt høyere utdanning før meg, og hvor begge foreldrene mine er akademikere. Å velge å ta høyere utdanning – med den usikkerhet den kan medføre – var derfor ikke et vanskelig valg å ta. Jeg kunne til og med tillate meg å velge en mer utradisjonell utdanningsvei – uten en klar jobb-beskrivelse i andre enden. Samtidig vet vi at det å ta høyere utdanning er et smart valg. Vi vet at utdanning henger sammen med helse og levealder. Utdanning kan også bidra til mindre ulikhet og en mer opplyst og demokratisk orientert befolkning.

Det er viktig at vi som har hatt denne røde løperen til høyere utdanning, også husker på at for mange er det ikke slik. Ikke alle vokser opp med foreldre som kan hjelpe med lekser, et hus fylt av flere bøker enn man kan telle, og filosofiske diskusjoner rundt middagsbordet.

De aller fleste gjør ikke det. Og jeg mener det er viktig at mange av disse også tør å velge høyere utdanning. Å sikre utdanning til folk er en av de viktigste investeringene et land kan gjøre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS