Mediekritikk

Rødgrønn ledelse

Foran Riksdagsvalget i Sverige neste søndag leder de rødgrønne på de aller fleste målinger. Dagsrevyen har funnet unntaket.

Bilde: Christian Gidlöf

Nei, Dagsrevyen – de borgerlige leder ikke på meningsmålingene i Sverige. De leder hos ett av åtte byråer.

En av mine kjepphester er pressens misvisende gjengivelser av meningsmålinger ved å referere en utypisk måling uten å sette den i sammenheng med andre målinger, eller gjennomsnittsberegninger.

Et grovt eksempel fikk vi i Dagsrevyens sending 19.00 i går.

Anker Yama Wolasmal innleder hele sendingen med: «Nå leder de borgerlige partiene foran de rødgrønne» og litt senere i introen gjentar tar han dette – at de leder «knapt på meningsmålingene».

I reportasjen, som ellers handler om fremgangen til Kristdemokraterna og deres leder Ebba Busch Thor, viser reporter Eirik Veum til Aftonbladets måling fredag. Den ga de borgerlige 39,9 prosent – ett prosentpoeng mer enn de rødgrønne.

Og det er riktig at Inizios måling for Aftonbladet viser dette. Problemet er at Inizio er det eneste av åtte byråer som har de borgerlige i tet.

Og fremstillingen kan ikke bortforklares med at Inizio-målingen er ferskest: Fredag kom det fire ulike målinger. På de andre tre – Sentio, Demoskop og Sifo, leder de rødgrønne, til dels klart.

Wikipedia gir en grei oversikt, med målingene ordnet etter byrå. Her ser vi at Inizio konsekvent har hatt de borgerlige i tet det siste året. Wikipedias oversikt er mangelfull når det gjelder når målingene ble tatt opp. Pollofpolls.se er derfor enklere å forholde seg til. I tillegg bruker jeg val.digital.se. Det svenske valgforskningprogrammet har også en fin oversikt. Ulempen med alle disse nettstedene er at det kan gå en tid før de oppdateres med de aller siste målingene.

I skrivende stund leder de rødgrønne på begge gjennomsnittsberegningene: 40,8 – 37,6 hos pollofpolls og 39,6 – 37,1 hos val.digital. Wikipedia her ikke løpende oppdatering av gjennomsnitt.

Les også min gjennomgang av regjeringsalternativene i Sverige. Nærmere valget kommer en artikkel om hvorfor resultatene spriker så kraftig mellom de ulike byråene.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord. 

Fra forsiden