Rødt er ikke kommunistisk

Jo mer Rødt blir tvunget til å presisere hva partiet vil, desto mer høres det sosialdemokratisk ut.

Publisert Sist oppdatert

Rødt har igjen hatt landsmøte og flikket på Norges mest omdiskuterte prinsipprogram. Arbeiderpartiet og SV er ikke lenger et pampevelde, men kommunisme er fortsatt målet. Dette er det selvfølgelig lett å le av. Men en annen grunn til at Rødts program får så mye mer oppmerksomhet enn alle andre, er at folk lurer så innmari på hvordan det skal se ut i praksis. Karl Marx skrev jo ingenting om hvordan et kommunistisk samfunn skulle fungere. Rødt innrømmer da også i programmet at de ikke vet hvordan samfunnet skal bli, men vil se det an.

Samtidig aksepterer Rødt, i alle fall så vidt jeg kan se, hele rammeverket for dagens liberale demokrati. Etter den fredelige og demokratiske revolusjonen deres, vil vi fortsatt ha rettsstat, parlamentarisme og ytringsfrihet. Rødt vil ha mye mer statlig innblanding i økonomien, som de altså ikke er helt i stand til å gjøre rede for, men gjør det dem vesensforskjellig fra andre partier på venstresiden?

Det er mye sinnaretorikk mot kapitalistklassen i Rødts program. Det står for eksempel at «kapitalistisk eiendomsrett» skal avskaffes. Velvillig innstilt som jeg er, velger jeg dog å tolke dette som eiendomsrett til veldig store formuer. En ny presisering i programmet er nemlig at ikke «all virksomhet skal være statseid». Ordet «planøkonomi» er på sin side ikke nevnt der.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her