Nyhet

– Rødt har et veldig uklokt standpunkt om bompenger

Bilde: Calle Huth / MDG

– Men det viktigste for oss er at Rødt ikke undergraver miljøpolitikken, sier Eivind Trædal (Oslo MDG), som ikke vil inngå samarbeid med Venstre for å redde bompengene.

I et intervju med Minerva utdyper nestleder i Oslo Venstre, Haakon Riekeles, hvorfor han mener MDG og Venstre bør se på muligheten for å finne sammen etter Oslo-valget. 

Riekeles poengterer at de to partiene har mye til felles i miljøpolitikken. I tillegg har de en felles interesse i å stagge fløypartiene ved et valg der Bompengelisten og Rødt ser ut til å gjøre det bra og vil sabotere bruk av bompenger på kollektivtransport. 

Eivind Trædal, bystyrerepresentant for MDG, er ikke enig i at de to partiene så mye til felles. 

– Det stemmer at Venstre er et miljøengasjert parti. Men jeg er ikke enig i at vi er så like. Venstre er for eksempel for store motorveiprosjekter som E18 og E6 på Manglerud, sier Trædal til Minerva.

Samtidig mener han Venstre har manglet evne til å prioritere miljø på nasjonalt plan, ved å la Frp styre de departementene han mener har mest betydning for miljøet: samferdsel, Olje- og energi, finans og landbruk. 

– Dere har tidligere sagt at dere er blokkuavhengige, og kan samarbeide med alle unntatt Frp. Har det nå endret seg?

– Nei. 

Det er ikke MDG som har endret seg, mener Trædal, men Høyre og Krf som er blitt mindre miljøbevisste: Han synes det er lite miljøengasjement å spore i Høyre med unntak av i podcasthøyre på Stortinget, mens Krf samtidig har gått i en mindre grønn og mer verdikonservativ retning.  

– Dette gjør at MDG orienterer oss mer mot resten av opposisjonen nasjonalt. Så er det jo selvfølgelig et enda lettere valg i Oslo, der klimasinkene i Senterpartiet ikke står så sterkt, sier Trædal. 

Samarbeidsforholdet mellom byrådet og Rødt blir stadig dårligere, noe som blant annet ble illustrert ved at dere ikke ble enige om det reviderte budsjettet. Samtidig gjør Rødt det bra på målingene. Hvor går deres smertegrense i samarbeidet med Rødt?

– I mine øyne har Rødt et veldig uklokt standpunkt om bompenger, men det viktigste for oss er at de ikke undergraver miljøpolitikken, og den støtter de heldigvis opp under. 

Artikkelen fortsetter under lenken.

– MDG bør vurdere samarbeid med Venstre for å stoppe fløypartiene

Flertall

Slik målingene ser ut nå, kan Høyre, Venstre og MDG kan potensielt ha flertall etter valget, mens dagens byråd vil være avhengig av Rødt og kanskje Sp. 

– Er det ikke bedre å delta i et flertallsbyråd, der alle i tillegg er enige om behovet for å bruke bompenger på kollektivtransport?

– Jo, men den ambisiøse og ansvarlige klimaplanen vi har fått til med de rødgrønne hadde ikke skjedd uten at samarbeidspartiene var grunnleggende enige i retningen vi går i.

Trædal understreker at MDG er lite lysten på å kopiere oppskriften til Venstre, som han mener er å velge side først, og deretter finne seg i «seiere» som i virkeligheten bare innebærer å holde deres samarbeidspartier i sjakk.

– Det er grunnen til at de mislykkes som miljøparti. Miljøkampen løses ikke ved å ta ett steg fram og ett (eller to) tilbake. Vi må komme oss fremover.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden