Mediekritikk

Romney knuser Gingrich — og NTB

NTB sender ut en fullstendig utdatert forhåndsanalyse av Florida-valget. Og VG og Dagsavisen publiserer uten å blunke.

NTB sender ut en fullstendig utdatert forhåndsanalyse av Florida-valget. Og VG og Dagsavisen publiserer uten å blunke.

NTBs USA-skribent Nils Myklebost har sovet i timen. I en artikkel som i dag er publisert blant annet av VG-nett og Dagsavisens nettutgave, er det fremdeles Newt Gingrich som seiler opp i den amerikanske presidentvalgkampen. Det er nesten så man skulle tro den var skrevet forrige søndag, straks etter Gingrichs seier i South Carolina.

Men nei, NTB har faktisk fått med seg at Romney senere har overtatt ledelsen, men de underspiller dette faktum fullstendig:

Men meningsmålingene viser at Gingrich har vind i seilene også der, selv om de siste målingene viser Romney i ledelsen igjen.

Nate Silver har plottet målingene etter når de ble tatt opp, ikke når de ble offentliggjort, og der det er mulig, fått delt opp målingene som går over flere dager. Da ser vi at Gingrich skjøt i været søndagen etter seieren i South Carolina, men allerede fra mandag var klart på vei ned igjen. Romney har ledet på alle de 18 siste målingene, og Silvers modell spår nå en seier på nesten 15 prosentpoeng. Vind i seilene? Det må i så fall være motvind.

NTB gir også en skildring av Gingrich sine fortrinn i TV-debatter som hadde passet bedre for en uke siden:

Gingrichs store fordel i nominasjonsprosessen i et USA der TV-debattene er blitt stadig viktigere, er at han er en slugger i direkte konfrontasjoner.

Men forrige uke ble det avholdt debatter på mandag og torsdag, og det er tilnærmet konsensus blant kommentatorer om at Romney i disse to debattene var den offensive og Gingrich den passive, og at Romney vant klart.

Dersom du først skal lese en eldre analyse av Floridavalget, anbefaler jeg min egen fra 22. januar.

Twitter: @jasnoen

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden