Debatt

Russernes favoritt

Mueller finner det ikke bevist at medlemmer av Trump-kampanjen konspirerte eller koordinerte direkte med den russiske regjeringen, men de hjalp til likevel.

Bilde: Gage Skidmore [CC BY-SA 2.0].

Mueller-rapporten gjør det klart at russiske myndigheter forsøkte å hjelpe Trump til å bli valgt. Her er en kronologisk gjennomgang.

«This is the end of my presidency. I’m fucked,». Det var Donald Trumps første reaksjon da han fikk høre om utnevnelsen av spesialetterforsker Robert Mueller 17. mai 2017.

Dette ifølge notater som ble tatt av daværende justisminister Jeff Sessions stabssjef Jody Hunt, notater som nå er gjengitt i Muellers rapport.

Dette er ikke en rapport som frikjenner Donald Trump, slik den ble gjengitt i justisminister Bill Barrs oppsummering av rapporten 24. mars. Tvert om er det en rapport som bekrefter mye av det Trump selv har kalt «fake news».

Robert Mueller skriver at den russiske regjeringen så det som tjenlig med Trump som president og derfor jobbet for å sikre dette, samt at Trumps kampanje forventet at den ville tjene på informasjonen som var stjålet av, og ble publisert med hjelp av, russerne. Mueller finner det imidlertid ikke bevist at medlemmer av Trump-kampanjen konspirerte eller koordinerte direkte med den russiske regjeringen.

Kampanje for Trump

Allerede i 2014 startet Russland forberedelsene til en informasjonskrig rettet mot det amerikanske valget i 2016. Målet var å så splid i den amerikanske befolkningen og underminere det amerikanske demokratiet. Tidlig i 2016 endret dette seg fra en generell kampanje for å underminere demokratiet, til en spesifikk kampanje for å få Donald Trump valgt.

Russland gjorde dette gjennom hacking og publisering av stjålne eposter fra demokratene via DC Leaks og Wikileaks, og gjennom en påvirkningskampanje fra Internet Research Agency.

Ifølge Mueller var Trumps kampanje kjent med Russlands innblanding i valget. Likevel gjorde ingen i kampanjen noe forsøk på å varsle FBI om dette. Tvert om løy de fleste om sin kontakt med russere da FBI senere avhørte dem om dette.

Omfattende kontakt

Muellers etterforskere fant omfattende kontakt mellom Trumps kampanje og personer med nære bånd til russiske myndigheter i perioden fra november 2015 til januar 2016. Seksten medlemmer av kampanjen hadde møter, telefonsamtaler eller epostutveksling med medlemmer av den russiske regjeringen, oligarker nær Putin, og russiske hackere.

Donald Trumps personlige advokat Michael Cohen forsøkte fra høsten 2015 å få til et møte med Vladimir Putin for å bygge Trump Tower i Moskva. I en epost fra Felix Sater til Cohen skriver Sater at disse forhandlingene om Trump Tower også kan øke Trumps sjanser til å bli valgt.

Forhandlingene med ulike russere fortsatte gjennom valgkampen til sensommeren 2016. I januar 2016 tok Cohen kontakt med Putins nære pressetalsmann Dmitry Peskov for å forhandle om Trump Tower. Donald Trump ble hele tiden holdt informert av Cohen.

Tross dette sa Trump gjentatte ganger i denne perioden at han ikke hadde noen kontakt eller forretninger med russere.

Cohen lyver senere til Kongressen og FBI om disse forhandlingene.

George Papadopoulos hadde i mars et møte med den maltesiske professoren Joseph Mifsud og en kvinne som feilaktig ble introdusert som Putins niese. I april 2016 fikk George Papadopoulos vite av Mifsud at Russland hadde negativ informasjon om Hillary Clinton i form av tusentalls eposter. Dette var tre måneder før dette ble offentlig kjent.

Papadopoulos lyver senere til FBI om disse møtene.

Manaforts milliongjeld

Trumps kampanjeleder Paul Manafort hadde fra april 2016 møter og kontakt med Konstantin Kilimnik, en russisk-ukrainsk konsulent som jobber for oligarken Oleg Deripaska. Manafort spurte om hvordan hans rolle som kampanjeleder kunne brukes for å slette hans milliongjeld til Deripaska. Fra april delte Manafort jevnlig interne meningsmålinger fra kampanjen med Kilimnik.

I mai 2016 hadde Donald Trump Jr. et møte med den russiske politikeren Alexander Torshin på våpenorganisasjonen NRAs årsmøte. Torshin stod bak Russlands infiltrasjon av konservative organisasjoner som NRA.

Drittpakke om Clinton

Donald Trump Jr. fikk i juni 2016 en epost fra en bekjent av den russiske oligarksønnen Emin Agalarov som lovet «veldig høytstående og sensitiv informasjon» som ville være negativ for Hillary Clinton og som var en del av «Russland og den russiske regjerings støtte til Mr. Trump». Trump Jr. svarte at «Om det er det du sier elsker jeg det særlig senere i sommer».

Donald Trump varslet at han ville holde en tale om Hillary Clinton noen dager senere.

9. juni 2016 møtte Donald Trump Jr., Jared Kushner og kampanjeleder Paul Manafort russerne i Trump Tower. Mueller slår fast at de gjorde dette med en forventning om å få skadelig informasjon fra den russiske regjeringen om Hillary Clinton.

Mueller anser det likevel som vanskelig å bevise at verdien av informasjonen de ble tilbudt oppfylte lovens krav om ulovlig kampanjebistand, og vanskelig å bevise at de forstod at de brøt loven ved å ta imot denne bistanden.

Donald Trump sier i sin skriftlige erklæring til Mueller at han ikke kan huske dette møtet, eller om han var i Trump Tower da det fant sted. Han kan ikke huske å ha fått informasjon om møtet. Han kan ikke huske noensinne å ha fått informasjon om at Russland støttet hans kampanje.

Wikileaks trår til

I juni 2016 sa Roger Stone til kampanjen at Wikileaks snart ville begynne å publisere ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Kampanjen så dette som positivt. Ingen varslet FBI.

Sent i juni 2016 skal Donald Trump ha fortalt Rick Gates at det ville komme flere lekkasjer fra Wikileaks. Kampanjen skal ha lagt en PR-strategi for hvordan den skulle kommunisere rundt lekkasjene.

Under republikanernes landsmøte 18-21 juli 2016 endret J.D. Gordon fra Trump-kampanjen republikanernes utenrikspolitiske plattform slik at den ble mer russiskvennlig. Blant annet fikk de endret et punkt om levering av våpen til Ukraina.

22. juli 2016 publiserte Wikileaks tusentalls eposter stjålet av russiske hackere fra demokratenes epostserver.

26. juli varslet australske myndigheter FBI om at George Papadopoulos i mai hadde fortalt den australske ambassadøren i London at Russland satt på stjålne eposter.

Varselet fra Australia sammen med Wikileaks publisering utløste FBIs etterforskning av mulig samarbeid mellom Russland og Trumps kampanje.

Hacking

27. juli 2016 ba Donald Trump i en pressekonferanse Russland om å finne Hillary Clintons eposter. Han forklarer for etterforskerne at dette var ment sarkastisk. Russisk militær etterretning tok ikke sarkasmen, for fem timer senere forsøkte de for første gang å hacke seg inn på serveren til Clintons kontor.

I et møte på Grand Havana Club i New York 2. august 2016 diskuterte Kilimnik og Manafort hvordan Russland kunne få kontroll over Ukraina. De ble enige om at dette bare kunne gjennomføres dersom Trump ble president. Manafort delte kampanjens plan for hvordan Trump skulle vinne valget, dens kommunikasjonsstrategi, interne meningsmålinger og en oversikt over hvilke vippestater de måtte vinne.

Roger Stone tok direkte kontakt med hackeren Guccifer 2.0 i august 2016. Guccifer 2.0 stod bak hackingen av demokratenes eposter, og er av FBI identifisert som en russisk etteretningsagent. I oktober var Roger Stone i direkte kontakt med Wikileaks.

Roger Stone lyver senere til FBI om disse kontaktene.

Donald Trump Jr. hadde kontakt med Wikileaks i september 2016. Wikileaks sendte ham brukernavn og passord til et privat nettsted. Da Wikileaks ba ham om å spre en artikkel om Hillary Clinton, gjorde han dette og han fikk også Donald Trump til å tvitre en lenke til Wikileaks etter at Wikileaks hadde bedt ham om dette.

7. oktober 2016 gikk amerikanske etterretningstjenester ut med en felles uttalelse om at Russland hadde hacket demokratenes epostserver. Samme dag ble videoen der Donald Trump sier «grab them by the pussy» publisert. Mindre enn én time etter at videoen ble kjent, startet Wikileaks sin publisering av John Podestas eposter.

Donald Trump nevnte Wikileaks mer enn 164 ganger den siste måneden før valget.

I sine skriftlige svar til Mueller hevder Trump at han «ikke kan huske å ha visst om» noen kommunikasjon mellom Wikileaks og noen i kampanjen.

Sanksjoner mot Russland

Etter valget foreslo Jared Kushner overfor den russiske ambassadøren å sette opp kommunikasjonsutstyr på den russiske ambassaden for å ha en hemmelig kanal mellom Trump-kampanjen og den russiske regjeringen. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn var med i møtet. Den russiske ambassadøren avslår forslaget.

Michael Flynn ba 22. desember 2016 den russiske ambassadøren om at Russland stemmer mot eller utsetter en amerikansk resolusjon i Sikkerhetsrådet, fordi Trump vil gå mot resolusjonen etter at han blir innsatt.

29. desember innførte Obama-administrasjonen sanksjoner mot Russland for deres innblanding i det amerikanske presidentvalget. Michael Flynn frarådet i en samtale den russiske ambassadøren Russland å iverksette mottiltak, fordi Trump vil gjøre noe med disse sanksjonene etter innsettelsen.

Flynn lyver senere til FBI om disse samtalene.

Erik Prince møtte 17. januar 2017 den russiske milliardæren Kirril Dmitriev på Seychellene for å snakke om sanksjonene mot russiske selskaper. Prince kommuniserte to ganger med Steve Bannon på SMS under møtet. Etterforskerne klarte ikke å finne igjen disse meldingene på telefonen, men både Prince og Bannon benekter å ha slettet de.

Prince lyver senere til Kongressen om dette møtet.

Flynns løgner

Tidlig i januar 2017 fortalte FBI-sjef James Comey Trump om uverifiserte påstander om at Trumps kampanje skulle ha samarbeidet med Russland for å påvirke valget.

Få dager før innsettelsen publiserte Washington Post en sak om Flynns samtaler med den russiske ambassadøren. Flynn ba sin assistent K.T. McFarland om å benekte saken overfor Washington Post. Det gjorde hun, tross at hun visste at den var sann.

27. januar 2017 blir James Comey invitert til middag i Det hvite hus. Ifølge Comey ber presidenten ham om FBI-sjefens lojalitet.

14. februar 2017 ber Trump FBI-sjef Comey om å bli igjen alene og de andre om å forlate rommet etter et møte. Da de andre har forlatt rommet, ber Trump ham om å stanse etterforskningen av Flynn. Dagen før hadde presidenten fått vite av advokat McGahn at Flynn hadde brutt loven ved å lyve til FBI om sine møter med den russiske ambassadøren.

Trump har benektet Comeys versjon av begge disse møtene, men ifølge Mueller er det Comeys versjon som blir styrket av andre vitner, skriftlige nedtegnelser og presidentens egen kalender.

Sessions husker ingenting

1. mars 2017 blir det kjent at justisminister Jeff Sessions har forklart seg feil til Kongressen. Sessions møtte den russiske ambassadøren ved to anledninger under valgkampen, men sa til Kongressen at han ikke kunne huske noen slike møter.

2. mars 2017 melder Jeff Sessions seg inhabil når det gjelder etterforskningen, fordi han nå selv kan være under etterforskning i saken. Muellers rapport viser at Sessions vurdering var korrekt. Sessions ble etterforsket for falsk forklaring, men Mueller konkluderer med at hans forklaring om at han ikke husket møtene er plausibel.

Etter at Sessions erklærer seg inhabil, forsøker Donald Trump en rekke ganger selv og via mellommenn å få Sessions til å omgjøre beslutningen.

Comey får sparken

20. mars 2017 offentliggjør James Comey i en kongresshøring at FBI etterforsker Russlands påvirkning av det amerikanske valget. I tiden etter dette tar Trump to ganger direkte kontakt med Comey for å få ham til å «løfte skyen» av etterforskningen, tross at presidentens advokater advarer ham mot dette fordi det kan tolkes som utilbørlig press.

3. mai 2017 vitnet FBI-sjef James Comey for Kongressen. Han ville ikke svare på spørsmål om presidenten var under etterforskning. I dagene etter dette vitnemålet besluttet presidenten å avskjedige FBI-sjefen.

9. mai 2017 ble James Comey sparket som FBI-sjef. Det offisielle avskjedsbrevet begrunnet dette med måten han hadde håndtert etterforskningen av Hillary Clintons eposter på.

10. mai 2017 møtte Donald Trump den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisliak i Det hvite hus. I et lukket møte der amerikansk presse ikke fikk være med inn (men der det russiske nyhetsbyrået TASS fikk være tilstede) sa presidenten at han hadde vært under stort press på grunn av Russland, men at det nå var over med avskjedigelsen av Comey.

11. mai 2017 sier Trump i et intervju med Lester Holt at han tenkte på Russland-saken da han bestemte seg for å avskjedige Comey.

Oh my God!

17. mai 2017 blir Robert Mueller utnevnt som spesialetterforsker for å videreføre etterforskningen av Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget. Trump reagerer med å si «Oh my God. This is terrible. This is the end of my presidency. I’m fucked» og kreve justisminister Sessions avgang.

Da møtet i Trump Tower blir kjent i juni 2017 forfattet Donald Trump Jr. en pressemelding som la de faktiske forholdene rundt møtet på bordet. Denne pressemeldingen ble endret av president Trump til feilaktig å handle om russisk adopsjon. Trumps juridiske talsperson Mark Corallo plantet dessuten en falsk historie om at demokratene hadde arrangert møtet i Trump Tower.

14. juni 2017 rapporterte media at spesialetterforsker Robert Mueller etterforsket Donald Trump for å ha hindret etterforskningen.

17. juni 2017 ringte Donald Trump hjem til advokat Don McGahn og ba ham om å kontakte fungerende justisminister Rod Rosenstein for å få Rosenstein til å avskjedige Robert Mueller. McGahn nektet å gjøre dette, og sa at han heller ville si opp selv.

19. juli 2017 ba Trump sin tidligere kampanjeleder Corey Lewandowski om å overlevere en beskjed til justisminister Jeff Sessions om å instruere Robert Mueller til å konsentrere sin etterforskning om innblanding i fremtidige valg. (!) Lewandowski forsøkte å gjøre dette, men fikk ikke overlevert beskjeden fordi Sessions ikke ville møte ham.

I oktober 2017 ba Trump igjen Sessions om å omgjøre sin beslutning om å melde seg inhabil i etterforskningen. Sessions ville ikke gjøre dette. I samme møte ba Trump sin justisminister om å vurdere å etterforske Clinton.

Da New York Times tidlig i 2018 rapporterte at Trump hadde forsøkt å få McGahn til å ta kontakt med Rosenstein for å få Mueller avskjediget, ba Trump ham om å sende ut en pressemelding om at dette var feil. McGahn nektet å skrive en slik falsk forklaring for presidenten. I et møte der også stabsjef John Kelly var til stede skal Trump ha beordret McGahn til å benekte rapporten. Igjen nektet McGahn.

Russerne hjalp Trump

Når det gjelder kriminell konspirasjon med Russland, skriver Mueller at det ikke er funnet bevis som oppfyller lovens krav for å kunne reise tiltale. Det var ingen skriftlig avtale eller et håndtrykk som bekreftet at partene skulle jobbe sammen.

Men rapporten gjør det også helt klart at Trumps kampanje visste at Russland jobbet for å hjelpe kampanjen. Og de ønsket det velkommen. I stedet for å varsle FBI og amerikanske velgere, drev Trump en kampanje som forsøkte å høste fruktene av den splid og mistro Russland sådde i det amerikanske demokratiet.

De jobbet side om side med russerne mot samme mål.

Når det gjelder hindring av etterforskningen, skriver Mueller at han følger det amerikanske justisdepartementets retningslinjer om at en sittende president ikke kan tiltales. Derfor kan han heller ikke konkludere i den ene eller andre retningen for hvorvidt det er grunnlag for å reise tiltale.

Men Muellers rapport gjør det samtidig helt klart at presidenten har forsøkt å hindre etterforskningen av Russlands innblanding i det amerikanske demokratiet. Da den russiske hackingen ble kjent, forsøkte Trump å så tvil om det virkelig var russere som stod bak.

Tross at kampanjen kjente til russernes påvirkning, løy han igjen og igjen til velgerne om dette. Hans folk løy til pressen, til FBI og til Kongressen. Trump avsatte FBI-sjefen, justisministeren og forsøkte også å avsette spesialetterforskeren for å stanse FBIs etterforskning.

Det som flere ganger hindret ham i å lykkes med dette, var at hans folk ikke fulgte ordre.

Mueller sparker ballen til Kongressen

Etter justisdepartementets retningslinjer vil ikke Mueller anbefale at det reises noen tiltale mot presidenten. Den eneste måten han kan holdes ansvarlig mens han fremdeles sitter som president, vil være gjennom Kongressen:

«Konklusjonen at Kongressen kan gjøre lovene om obstruksjon gjeldende for presidentens korrupte maktbruk er i overensstemmelse med vårt konstitusjonelle system med maktfordeling og med prinsippet at ingen person står over loven,» skriver Mueller.

Mueller skriver også at presidenten kan tiltales etter at han går av som president.

Med det overlater han saken til det samme demokratiet som Russland forsøkte å undergrave ved å innsette Donald Trump.

Artikkelen er tidligere publisert på Facebook.

Fra forsiden