Debatt

Er russisk Krim bare en myte?

Ingen er tjent med at det bygges nye, varige murer i Europa, selv om det finnes krefter som åpenbart ønsker seg en ny kald krig.

I en kommentar kritiserer Jan Arild Snoen at jeg ønsker en normalisering av Vestens forhold til Russland, blant annet ut fra en erkjennelse av at Krim aldri kan tvinges tilbake til Ukraina med fredelige midler (Dagsavisen 2.1.17). Han skriver også at det er en ren myte at befolkningen på Krim ønsker å tilhøre Russland.

Folkeavstemningen 16. mars 2014, som viste at hele 97 prosent ønsket å tilhøre Russland, er selvfølgelig tvilsom. Men det har heller ikke kommet troverdige rapporter om et så massivt valgfusk at det ville endret utfallet fullstendig. Selv om OSSE ikke hadde valgobservatører tilstede, var det tross alt internasjonale observatører der.

Siden er det gjennomført en rekke meningsmålinger, som viser et riktig nok noe mindre, men fortsatt klart flertall for å bryte med Ukraina. Størst flertall blant den russiske befolkningen, et noe mindre flertall blant ukrainerne, bare tatarene sier nei. At dette blir resultatet hos russiske meningsmålingsinstitutter, blir nok møtt med stor skepsis i vestlige land. Men også det tyske GfK og Gallup har kommet til lignende resultater.

Snoen skriver at under folkeavstemningen om Ukrainas uavhengighet fra Russland i 1991 stemte 54 prosent på Krim for dette: «Ikke et stort flertall, men dog et flertall». At det ble resultatet etter mange års brutal underkastelse under kommunistlederne i Moskva, forundrer ikke. Men siden har befolkningen på Krim levd i 25 år med enorm korrupsjon, vanstyre og maktmisbruk under de nye herrene i Kiev. Med slike dårlige erfaringer bør det forundre like lite om opinionen har skiftet sterkt siden 1991.

Når Kiev aldri kan få Krim tilbake med fredelige midler, må man vurdere hvor lenge straffetiltak man vet ikke vil fungere, likevel skal opprettholdes.

Når Kiev aldri kan få Krim tilbake med fredelige midler, må man vurdere hvor lenge straffetiltak man vet ikke vil fungere, likevel skal opprettholdes. På et tidspunkt kreves vilje til kompromiss — fra begge sider. Verden trenger russisk samarbeid for å komme videre i konfliktene i Midtøsten. Samarbeid er også nødvendig for å gjøre slutt på konflikten øst i Ukraina. Ingen er tjent med at det bygges nye, varige murer i Europa, selv om det finnes krefter som åpenbart ønsker seg en ny kald krig.

Bilde: Soldater på Krim. Hentet fra Pixabay.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden