Derfor forsøker russerne å spre vaksineskepsis i USA

De siste månedene har vi sett nye påvirkningsaksjoner rettet mot det amerikanske mellomvalget i november.

Publisert

De aktive tiltakene som ble iverksatt fra russisk side før presidentvalget 2016, økte polariseringen i amerikansk samfunnsliv. Eksemplene er mange. På den ene siden opprettet russiske aktører falske nettsider til støtte for amerikanske politifolk. På den andre siden finansierte de kampsportkurs for svarte amerikanere. Disse tiltakene har blitt gjennomgått tidligere.

Russlands månedlige kostnader for aksjonene før det amerikanske presidentvalget i 2016 skal ha vært på rundt 1,8 millioner dollar i måneden. De siste månedene har nye tiltak for å manipulere blitt offentliggjort av amerikanske selskaper.

Målet antas å være å påvirke neste måneds valg til Representantenes hus og Senatet:

Microsoft offentliggjorde i august informasjon om hackingangrep rettet mot konservative amerikanske tenketanker som er kritiske til USAs president, Donald J. Trump. Dette ser ut som nok et eksempel på et forsøk på å assistere Trump.

Facebook offentliggjorde i juli at de hadde avdekket falsk aktivitet med hensikt å påvirke amerikansk opinion. De fleste av disse aktive tiltakene fulgte samme mønster som aksjonene vi så i 2016-valgkampen. I noen tilfeller var utrolig nok administrasjonskontoene de samme som russerne brukte i 2016.

De nye, falske kontoene på Facebook hadde rukket å poste 9.500 innlegg, og det var 290.000 brukere som fulgte minst én av dem. Kontoene hadde kjøpt annonser på sosiale medier. Det antatte målet med disse kontoene var å skape splid, konflikt og bidra til destabilisering i USA foran mellomvalget.

«Mindful Being»

La oss se nærmere på et av disse aktive tiltakene som tilsynelatende ikke handlet om politisk «aksjon» i det hele tatt: opprettelsen av en Facebook-side kalt «Mindful Being».

Facebook offentliggjorde skjermbilder fra Mindful Being-siden, og det dreide seg om akvarellmontasjer med fargerike, drømmende mønstre:

«Vi må lære å legge fra oss det vi har lært, fordi en betinget bevissthet umulig kan forstå det uendelige», var underteksten på ett av bildene. Et annet innlegg ga uttrykk for mistillit til mediene, et tredje innlegg kunne tolkes til støtte for alternativ medisin.

Hvorfor i all verden skulle russerne forsøke å skape interesse for alternativ åndelighet i USA? Hvordan i all verden skulle mindfulness kunne sikre et ønsket utfall av valget i november?

New York Times antydet i sin korte artikkel om emnet at Mindful Bing-kontoen var opprettet for å hamstre flest mulig følgere på Facebook, før deretter å kunne poste innlegg med politisk brodd rundt mellomvalget.

Men det var også noe med innpakningen, selve midfulnessheten, som New York Times ikke adresserte i sin gjennomgang. En avhopper fra den sovjetiske etterretningstjenesten KGB beskrev i 1985 hvordan østlig filosofi kunne være en hensiktsmessig åndelig retning å introdusere for amerikanerne. Júrij Bezmenov hadde vært utstasjonert i India på 1960-tallet:

«Det var akkurat dette som KGB og marxistisk-leninistisk propaganda ønsket for amerikanerne. Å dreie deres meninger, oppmerksomhet og mentale engasjement fra de virkelige spørsmålene som Amerika stod overfor, og over til en ikke-verden, en ikke-eksisterende harmoni.»

«En VIP, la oss si ektefellen til et amerikansk kongressmedlem, eller en Hollywood-personlighet, etter å ha deltatt [på en retreat], er mer anvendbar i hendene på en manipulator av offentligheten eller KGB enn en normal person som forstår og gjennomskuer denne typen falsk, religiøs opplæring.»

Russerne mente at «denne typen hjernevask var effektiv og viktig for demoraliseringen av USA», sa Bezmenov.

Meditasjon, yoga og østlige religioner som buddhismen og hinduismen er i vinden i dag også. Mange henter inspirasjon fra disse kildene. Denne nyreligiøsiteten har likevel en interessant skyggeside: I hvilke miljøer i fredelige Norge i dag, for eksempel, vil du ha størst sannsynlighet for å bli introdusert for teorier om hvor «farlig» vaksiner er, om «chemtrails», om hvem som «egentlig» stod bak 11. september-angrepet, eller om «skjulte krefter» som styrer verden?

I alternative miljøer kan man finne en åpenhet for teorier som resten av samfunnet har avfeid. Har du et åpent sinn, kryper det mye rart inn.

Vaksinedebatten

Spesielt vaksinemotstanden som man finner i disse miljøene er problematisk. En undersøkelse av 1.8 millioner tweets mellom 2014 og 2017 fant at russiske «troll» på kalkulert vis forsøkte å forsterke debatten rundt vaksiner i USA, ifølge CNN.

Russere som utga seg for å være amerikanere, postet innlegg på begge sider av debatten, både for og imot vaksiner.

Hvorfor ønsket russiske aktører å forsterke vaksinedebatten? Teorien er at «normaliseringen» av debatten ledet til at stadig flere amerikanere stilte spørsmål ved vaksinasjonsprogrammenes effektivitet.

Målet fra russernes side var å bidra til mistillit rettet mot amerikanske myndigheter, mistillit til samfunnets institusjoner. Tror du at vaksiner skaper autisme, mistenker du at myndighetene lyver om risikoen ved å ta vaksiner. Som helsepersonell vet, kan denne mistilliten i verste fall lede til sykdom og død. I informasjonsangrepet mot USA, spredte man konspirasjonsteorier for å bidra til demoralisering.

Angriperlandet (Russland) gjorde naturligvis sitt beste for at landets egne befolkning hadde tillit til sine myndigheter og var mest mulig patriotiske – og at de sikret helsen til sine barn. På hjemmebane rustet russerne opp, militært og spirituelt. Se bare hvordan den ortodokse kirke, nesten på burlesk vis, ble gitt en sentral rolle i russisk samfunnsliv. Eliten ønsket at russerne skulle slå ring om verdiene til kirken.

Trump

Midt i disse opphetede, amerikanske nettdebattene i 2014-2015, dukket det en gang i blant opp kjendiser som bekjente at de var vaksineskeptikere. Noen av disse spredte den falske påstanden om en sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme.

Disse personene var som regel blant den delen av befolkningen som regnes for å ha «et åpent sinn». Men engasjement i saken kunne også komme fra uventet hold.

Eiendomsmogul og TV-kjendis Trump sa dette i et intervju i 2015: «Jeg kjenner til foreldre med perfekte, normale barn som tok med barna for å få én eneste massiv dose med vaksine og barna er nå autistiske på et veldig høyt nivå ... Jeg er for vaksiner, men føler også at de burde bli gitt én av gangen. Det er en grunn til at autisme er i vekst.» - Boston Globe.

I årene 2014 og 2015 tvitret Trump om vaksinespørsmålet ved fjorten anledninger. Her er et eksempel: «Sunne, unge barn går til legen og blir pumpet full av mange vaksiner, føler seg dårlig og forandrer seg – AUTISME. Mange slike tilfeller!»

Det kan se ut som om Trump var en sann troende i denne saken, ettersom han også etter at han ble valgt til president i 2016, snakket om vaksinefaren i møter. Vaksiner var bare én av de mange emnene som han var opptatt av i disse årene, slik som påstanden om at hele det amerikanske valgsystemet var manipulert eller at den daværende presidenten egentlig var født i Afrika.