Utenriks

Russland avstår fra leveranse av avansert antiluftskyts til Syria

Russlands president Vladimir Putin og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har regelmessige møter om situasjonen i Syria.

Bilde: kremlin.ru

Derved videreføres et betydelig israelsk militærovetak over Iran i Syria.

Sent i forrige uke kunne Reuters melde at Kreml ser ut til å ha snudd i spørsmålet om hvorvidt Russland vil levere det avanserte anti-luftskytssystemet S-300 til Bashar al-Assads syriske regime.

S-300 som motsvar til alliert bombing

En russisk beslutning om å utruste det syriske regimet med mer avansert antiluftskyts har blitt hintet til av Kreml helt siden USA, Storbritannia og Frankrike gjennomførte et luftangrep mot mål i Syria den 13. april i år. I etterkant av angrepet uttalte Russlands utenriksminister, Sergei Lavrov, seg positivt om en mulig leveranse av S-300 i et intervju hos BBC.

«A few years ago at the request of our partners, we decided not to supply S-300’s to Syria. Now that this outrageous act of aggression was undertaken by the US, France and UK, we might think how to make sure that the Syrian state is protected.»

Det er dette utsagnet Russland nå ser ut til å gå tilbake på.

«For now, we’re not talking about any deliveries of new modern air defense systems.»

Skal en av Putins nærmeste rådgivere, Vladimir Kozhin, ha gitt til svar til russiske avisen Izvestia da han ble spurt om det fremdeles var aktuelt å levere s-300 til det syriske regimet.

En reell trussel mot israelske luftstyrker

Selv om Russland for egne formål har erstattet S-300 systemet med det mer avanserte S-400, er fremdeles S-300 regnet som langt mer avansert og slagkraftig enn de antiluftkapasitetene det syriske regimet i dag er i besittelse av.

En eventuell syriske anskaffelse av S-300 er derfor av Jerusalem regnet som en reell trussel mot israelsk luftherredømme i regionen.

Russland har vektet israelske interesser høyere enn både syriske og iranske interesser.

Siden eskaleringen av konflikten mellom Israel og Iran i Syria siden februar i år har det syriske luftforsvaret allerede lyktes med å skyte ned et israelsk F-16 jagerfly. Dersom det syriske regimet var i besittelse av mer avanserte våpensystemer, kunne de israelske tapene blitt langt høyere og vært en svært kompliserende faktor i de nylige israelske luftangrepene mot iranske mål inne i Syria.

Kunngjort etter møte mellom Putin og Netanyahu

Kunngjøringen av at Russland likevel ikke vil levere S-300 til Syria skjer rett etter at Russlands president Vladimir Putin og Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjennomførte et toppmøte mellom de to landene den 9. mai.

Den israelske avisen Jerusalem Post går i sin dekning langt i å antyde at beslutningen om likevel ikke å levere systemet kan tilskrives intenst israelsk diplomati overfor Russland. En tilsvarende innrømmelse ser likevel ikke ut til å ha kommet fra noe offisielt russisk hold eller medium.

Avgjørelsen peker likevel mot at Russland har vektet israelske interesser høyere enn både syriske og iranske interesser i regionen og viderefører et betydelig israelsk overtak ved en eventuell eskalering av konflikten mellom Iran og Israel.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden