Russland og europeisk sikkerhet

Sverre Diesens analyse av trusselen fra Russland er ensidig, blottet for selvinnsikt og fremstår som et speilbilde av Moskvas analyse av trusselen fra NATO.

Publisert Sist oppdatert

Den 26. juli i år publiserte tidligere forsvarssjef og nå forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, general Sverre Diesen, en artikkel om trusselen fra Russland og NATOs svar i form av utplassering av tropper i Baltikum og Polen. Russerne har intet å frykte, var tittelen. Artikkelen var foranlediget av Klassekampens intervju 16. juli med oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole.

Heier uttalte da blant annet at NATOs økte tilstedeværelse i Østersjøen og Baltikum kunne øke spenningen mellom Norge og Russland, fordi Moskva, i en krisesituasjon, vil betrakte Norge som et potensielt springbrett for NATO-operasjoner rettet mot det russiske basekomplekset på Kolahalvøya. Fordi NATOs økte tilstedeværelse i Baltikum ikke følges opp av beroligende tiltak, får NATOs strategi en ensidig slagside mot det militære, mot aggressiv avskrekking, som kan bidra til å svekke Norges sikkerhet, i stedet for å øke den. Diesens artikkel var først og fremst en kritikk av Heier, men han avla også meg en visitt, ettersom jeg har kritisert Regjeringens nye langtidsplan for Forsvaret som for ensidig rettet mot avskrekking, og at det tradisjonelle beroligelsesaspektet ved norsk sikkerhetspolitikk er borte.

Artikkelen er full av feil. Den gir dessuten en analyse av trusselen fra Russland og hva NATO bør gjøre for å møte den, som er ensidig, blottet for selvinnsikt, full av speilbildetenkning, og som dermed til forveksling likner Moskvas offisielle analyse av trusselen fra NATO og hva Russland må gjøre for å møte den. En klassisk oppskrift på hvordan motsetningsforhold utarter til den konflikten begge parter av all kraft forsøker å unngå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS