Brobygging eller sammensvergelse?

Donald Trump har hatt forbindelser med Russland i over tretti år. Er Trump en brobygger, en forutseende forretningsmann eller en nyttig idiot? Når glir forretningssamarbeid over i en sammensvergelse?

Publisert   Sist oppdatert

På åttitallet jobbet en sovjetisk diplomat ved navn Vitálij Tsjurkin i stillingen som annensekretær ved den sovjetiske ambassaden i Washington. Den da 35-år gamle Tsjurkin jobbet rett under ambassadør Jurij Dubinin. Tsjurkin var med under det første møte mellom eiendomsmagnaten Donald Trump og Dubinin i New York i desember 1986. Dubinin fortalte Trump at hans datter hadde skrytt slik av det praktfulle Trump Tower i New York. Trump sa til The Philadelphia Inquirer at ambassadøren hadde sagt at han kunne se for seg et liknende signalbygg i Moskva.

Som et resultat av møtet, organiserte Tsjurkin en invitasjon for Trump til Russland, slik at han fikk sett Moskva og Leningrad. Den statlige reiselivsorganisasjonen Intourist stod formelt som vertskap. Intourist hadde monopol på organiseringen av hotellopphold for utlendinger i Sovjetunionen.

Konfrontasjon med Reagan

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her