Brobygging eller sammensvergelse?

Donald Trump har hatt forbindelser med Russland i over tretti år. Er Trump en brobygger, en forutseende forretningsmann eller en nyttig idiot? Når glir forretningssamarbeid over i en sammensvergelse?

Publisert Sist oppdatert

På åttitallet jobbet en sovjetisk diplomat ved navn Vitálij Tsjurkin i stillingen som annensekretær ved den sovjetiske ambassaden i Washington. Den da 35-år gamle Tsjurkin jobbet rett under ambassadør Jurij Dubinin. Tsjurkin var med under det første møte mellom eiendomsmagnaten Donald Trump og Dubinin i New York i desember 1986. Dubinin fortalte Trump at hans datter hadde skrytt slik av det praktfulle Trump Tower i New York. Trump sa til The Philadelphia Inquirer at ambassadøren hadde sagt at han kunne se for seg et liknende signalbygg i Moskva.

Som et resultat av møtet, organiserte Tsjurkin en invitasjon for Trump til Russland, slik at han fikk sett Moskva og Leningrad. Den statlige reiselivsorganisasjonen Intourist stod formelt som vertskap. Intourist hadde monopol på organiseringen av hotellopphold for utlendinger i Sovjetunionen.

Konfrontasjon med Reagan

På sin reise til Sovjet, tidlig i juli 1987, skrøt Trump av sitt vertskap. I Moskva fikk den da 41-år gamle Trump et kort møte med president Mikhail Gorbatsjov, ifølge New York Times. Avisen la til at russerne hadde merket seg Trumps engasjement for kjernefysisk nedrustning. I tillegg kan det nevnes at Trumps kone på den tiden, Ivana Trump, snakket flytende russisk. Hun er født og oppvokst i Tsjekkoslovakia.

I fjor høst, under den opphetede amerikanske presidentvalgkampen, fortalte Tsjurkin telegrambyrået TASS at han husket møtet med Trump i New York godt. Tsjurkin sa at han hadde blitt svært imponert, spesielt av Trumps energiske og åpne innstilling til å gjøre business.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS