NYHET

Russisk styrkeoppbygging mot et opphetet bakteppe

Få frykter imidlertid full invasjon av Ukraina. Oppbyggingen anses som det foreløpig siste leddet i Russlands maktspill for å forhindre ukrainernes tilnærming til Vesten.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke advarte USAs utenriksminister om faren for en russisk invasjon av Ukraina. I skrivende stund står rundt hundre tusen russiske soldater ved grensen. Sett vestfra er de tilsynelatende klare til å angripe, selv om man fra russisk hold nekter for å ha aggressive hensikter mot noen.

Det har også vært flere sammenstøt langs fronten i Øst-Ukraina de siste dagene, der Russland i praksis fører krig mot Ukraina ved hjelp av to opprørsrepublikker. Riktignok er slike sammenstøt snarere regelen enn unntaket i den over sju år lange konflikten. Likevel er stemningen i Ukraina roligere denne gangen enn den var under den store troppeansamlingen i april i år. Da plasserte Russland rundt 150 000 mann langs Ukrainas nord- og østgrense og på den okkuperte Krimhalvøya. Mange fryktet at det var planer om et angrep mot sørvest for å opprette en landforbindelse til Krimhalvøya eller få tilgang til vann fra elva Dnipro (russisk: Dnjepr), eller om å lage et påskudd til å sette inn «fredsbevarende» russiske styrker i de opprørskontrollerte områdene i øst.

Liten frykt for invasjon

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS