NYHET

Seierdag i Russland: En kamp for – og om – historien

I Russland har seieren over Nazi-Tyskland blitt stadig viktigere, som noe som binder sammen folk og myndigheter i et skjebnefellesskap.

Publisert

Den siste uken har hundrevis av milititærkjøretøy og tusenvis av soldater blitt samlet i Moskva, for den storslåtte markering av seiersdagen i 1945. En dag som etter tradisjonen blir feiret 9 mai, fordi klokken alt var over midnatt da de tyske styrkene endelig kapitulerte.

På grunn av korona-pandemien, er ikke utenlandske statsledere invitert til å delta i år. I stedet skal president Vladimir Putin hilse paraden sammen med ledere fra andre tidligere sovjetrepublikker, og gjenlevende veteraner fra «Den store fedrelandskrigen». Som vanlig blir også militærparaden en mulighet til å vise frem Russlands militære styrke og de siste nyvinningene innen forsvarsteknologi. «Make Russia great again»

I en tale han holdt 9. mai i fjor, minnet Ukrainas president Volodymyr Zelenskij om alle de ukrainske ofrene for krigen, men også om alle dem som hadde bidratt til å vinne den: Oppfinnere, piloter og soldater som Oleksiy Berest, som heiste det røde flagget over Riksdagsbygningen i Berlin i 1945.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS