– Særlig to ting avgjør om vi har tillit til politikerne

Konflikten mellom «folk» og «elite» dominerer valgkampen, men i hvilken grad truer det tilliten i samfunnet? Samfunnsforsker Jonas Stein har studert tillitsnivået i Norge.

Publisert   Sist oppdatert

Den danske befolkningens tillit til politikere synker drastisk. Det viste en undersøkelse som ble publisert i Jyllandsposten i våres, der det fremgikk at det nå er 29 prosent som sier de har «meget stor» eller «ganske stor» tillit til politikere, sammenliknet med 70 prosent i 2007.  

I en kronikk i Aftenposten spurte Civita-leder Kristin Clemet hvordan vi kan vi unngå at det samme skjer i Norge. En del av problemet, påpeker Clemet, er at vi vet lite om hvordan det står til med tilliten til politikerne her til lands.

Sammen med kollegaene Marcus Buck og Hilde Bjørnå har statsviter Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø undersøkt nettopp politisk tillit i Norge, basert på 20 000 intervjuer utført over to år. Funnene ble presentert i en ny forskningsartikkel i tidsskriftet Territory, Politics Governance, og ser spørsmålet om tillit sett opp mot en sentrum-periferi-dimensjon. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her