Politikk

Samarbeid med Arbeiderpartiet gjør ham ikke mindre borgerlig

1. kandidat for Venstre i Bergen, Erlend Horn, sier de går til gjenvalg på byrådet bestående av Venstre, KrF og Arbeiderpartiet. – Vi har en byrådsleder som er mer sentrumsorientert og en veldig dyktig sjef, sier han om byrådsleder Harald Schjelderup (i midten, Arbeiderpartiet).

Bilde: Bergen kommune/ Vidar Langeland

En stemme på Venstre i Bergen er en stemme på et byråd ledet av Arbeiderpartiet. Venstres byråd Erlend Horn mener AP i byen er sentrumsorienterte.

– Jeg er nok i mindretall når jeg mener at vi kan samarbeide med Arbeiderpartiet. Det lever jeg fint med, sier byråd for sosial, bolig og inkludering i Bergen, Erlend Horn.

Han varslet nylig at han tar gjenvalg som 1. kandidat for Venstre ved kommunevalget neste år. Og at han går til valg på byrådssamarbeidet som Venstre i dag har med KrF og Arbeiderpartiet.

Mens Venstre nasjonalt har vært tydelige på at de ønsker borgerlig samarbeid, og nå har gått inn i regjering, er ikke Horn og Bergen Venstre låst til én side av politikken.

– Jeg liker ikke den tilnærmingen at man aldri kan sette seg rundt et bord og prøve. Nasjonalt og lokalt har Venstre hatt en sperre mot å samarbeide med Frp eller Arbeiderpartiet, og det har jeg aldri skjønt. Skal man få gjort noe i utøvende posisjon må man tørre å kompromisse, mener Horn.

– Derfor mente jeg det var helt rett av oss å gå til forhandlinger med Arbeiderpartiet, som var den klare valgvinneren i Bergen i 2015, og jeg mente også at Venstre burde gå i forhandlinger om regjeringssamarbeid med Frp. Det mente jeg forøvrig også i 2013,  sier han.

– Ikke mindre borgerlig

Byråden mener Venstre burde søkt samarbeid til venstre om Arbeiderpartiet hadde vært den klare valgvinneren i fjor høst, til tross for at partileder Trine Skei Grande sa at det var uaktuelt.

– Hvis vi teoretisk sett ikke hadde fått gjennomslag for våre viktigste saker da vi gikk i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp, mener jeg prinsipielt vi burde prøvd den andre veien også, sier Horn.

Men selv om Horn har en annen tilnærming enn flere partifeller, vil han ikke si at han er noe mindre borgerlig av den grunn.

– Jeg er ganske borgerlig anlagt i hvor jeg står i en del ting, men jeg er mindre opptatt av at Venstre for evig og alltid skal samle seg på én side av politikken.

Støtter Erna Solberg

Horn understreker at det var riktig av partiet å vise velgerne hvem de ønsket seg som statsminister.

– Det er viktig at man er tydelig før et valg om hvem man vil forhandle med først hvis man får flertall. Derfor er det rett at Venstre pekte på Erna Solberg som statsminister. Men så må man være fleksibel hvis man ikke får til borgerlig samarbeid. Hensikten med å være med i politikken er å få gjennomslag for noe, og det er ganske maktpolitisk tåpelig å ikke gjøre det, sier han.

At Venstre har gått inn i regjering med Høyre og Frp, bør heller ikke utelukke et mulig Ap-samarbeid i fremtiden, mener Horn.

– Jeg skjønner at Venstre har samlet seg om det borgerlige samarbeidet, da de gjennom åtte år med rødgrønn regjering nesten ikke fikk gehør for noe som helst. Men i et 2030-perspektiv mener jeg det er helt feil å si at vi aldri kan snakke med Arbeiderpartiet. Alt må sees i sammenheng og tid, og nå var det helt rett at vi gikk til valg på et borgerlig styre. 

Mistet flertallet

Etter at varaordfører Marita Moltu for en måned siden valgte å melde seg ut av Kristelig Folkeparti, mistet byrådet i Bergen sitt knappe flertall. Meningsmålinger fra Kantar TNS på vegne av TV2 i april viste at de fire borgerlige partiene KrF, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet har flertall i dag. Men et slikt resultat vil ikke nødvendigvis føre til byrådsskifte.

Hvis Høyre skulle bli det største partiet ved neste valg, vil dere da bytte side?

– Utgangspunktet mitt er at vi går til valg på det byrådet vi sitter i, om velgerne gir oss tillit til det. Så det kommer an på hvor styringsdyktig vårt byråd vil være etter valget. Jeg håper vi får flertall og får fortsette, eller at vi kan styre fra sak til sak med de partnerne vi har der. 

Men er ikke denne tilnærming litt forvirrende for velgerne?

– Det er alltid en risiko, derfor er jeg opptatt av å være helt åpen med velgerne på at hvis du stemmer på meg, så stemmer du på dagens byråd. Men så er valg alltid sånn at hvis velgerne mener noe annet, må man få gjennomslag for det man driver med, sier han.

– Arbeiderpartiet i Bergen sentrumsorientert

Hvorfor har dere fått til et så godt samarbeidet med Ap i Bergen?

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet i Bergen er mye mer liberalt enn Arbeiderpartiet nasjonalt, noe som gjør det lett å samarbeide med dem. De er grønnere og mer innvandringsvennlige enn moderpartiet, sier Horn.

Han trekker også frem en god personkjemi med byrådsleder Harald Schjelderup (Ap).

– Vi har en byrådsleder som er mer sentrumsorientert og en veldig dyktig sjef. På samme måte som at Trine skryter av Erna Solberg sine lederegenskaper i regjering, har vi det slik lokalt med vår byrådsleder. Han ser KrF og Venstre sine behov, og tenker ikke bare på sitt eget parti, sier Horn.

Hvilke saker vil bli avgjørende for kommunevalget neste år?

– Det viktigste er hvordan vi skal bygge den bærekraftige grønne byen, hvor bybanen er selve grunnmuren i det.

Han understreker at bybanen ikke bare er transport, men viktig som en del av byutviklingen.

Uenige i lokalpolitikk

– Nå opplever jeg at Høyre i Bergen stiller spørsmålstegn ved konseptet med den bybanesatsingen vi har. For Venstre er det den viktigste saken vår, for det er på den måten vi bygger en grønnere by. Når Høyre tviler på det, er ikke det en samarbeidsinvitasjon til Venstre.

– Frp i Bergen er det eneste partiet som tar ut støtten til sprøyterom i sine alternative budsjetter, og er i mot at Bergen skal ta sitt ansvar for å ta i mot flyktninger. Slike saker har vi fått gjennomslag for vunnet på, men som spesielt Frp varsler omkamp om.

Det at dere har ulik tilnærming til samarbeidet i Trondheim og Bergen, viser det at det er de lokale sakene som avgjør?

– Definitivt. Venstre er et sentrumsparti som bør søke makt med de partiene vi opplever å få størst gjennomslag med. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden