Kommentar

Samfunnet hviler ikke på OL

Det har ikke vesentlig samfunnsmessig betydning om alle nordmenn kan se Johannes Thingnes Bø direkte på TV i dag, mener Snoen.

Bilde: Tor Atle Kleven, CC2.0

OL er viktig for mange, men langt fra alle. Staten bør slutte å blande seg inn i hvem som skal få sende idrettskonkurransene, og hvordan de tar seg betalt.

I sosiale medier har jeg observert betydelig misnøye med TV Norges OL-sendinger. Som Minerva-redaksjonens største sportsidiot (sofavarianten) er jeg ikke så oppkavet.

Ja, det kan nok hende at kvaliteten på kommentarvirksomheten er litt blandet. Selv gjorde jeg på twitter narr av kommentatoren som etter at Johannes Thingnes Bø hadde bommet tre ganger på liggende søndag leverte følgende: ”Ingen god start”. Det kan også være at vi rett og slett er mer vant med stemmene og fjesene til NRK-kommentatorene.

Et tips jeg har fått er å kutte TV-lyden, og isteden høre NRK Radios kommentatorer. Men at ”sport er best på radio”, som NRK nå forsøker seg med, er selvsagt bare tull, selv om radio-folk kan kompensere litt ved særegen innlevelse.

NRK kommer aldri tilbake

Det andre ømme punktet er reklameavbruddene, men løsningen med delt skjerm gjør at vi ikke går glipp av mye (men heller ikke kan droppe reklamen – og det er jo poenget for TV Norge). Uansett vil det alltid være dem som er prinsipielt imot reklame, og foretrekker tvangsfinansiering.

Misnøyen kjenner vi igjen fra 2014, da TV2 tok over OL-sendingene, og det ble dannet aksjonsgruppe på Facebook for å få arrangementet tilbake til NRK. Det kommer ikke til å skje. Discovery har rettighetene til 2024, og jeg kan vanskelig forestille meg at NRK kan betale det som trengs for å gjenvinne dette senere. I hvert fall burde de ikke få de enorme summene dette koster.

Alt rakner uten alpin-VM

Kringkastingsloven pålegger å sende ”begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning” på gratiskanaler. En forskrift fra 1997, med senere oppdateringer, har presisert hva dette omfatter på idrettsfronten, og listen som toppes av OL er lang. Discovery kan derfor ikke legge noe av dette til sine betalingskanaler. (En del går riktignok på Eurosport, med lavere dekningsgrad enn hovedkanalen TV Norge, men konkurransene som er viktigst for de norske massene er på TV Norge).

Våre myndigheter har bestemt at det er av vesentlig samfunnsmessig betydning at EM i håndball for kvinner kan ses gratis av alle. (Men ikke mesterskapene i herrehåndball.) Disse forskriftene er åpenbart laget av eller for sportsidioter. Jeg kan i hvert fall tenke meg at mange uten vår diagnose vil være uenig at det har vesentlig samfunnsmessig betydning hvem som klarer å kaste, sparke eller slå en ball/puck i mål.

Forskriften burde oppheves. Troen på den samfunnsbyggende betydningen av at store deler av folket ser på samme idrettsprogram samtidig på TV er sterkt overdreven, og dessuten ikke akkurat styrket av at store deler av toppidretten er preget av korrupsjon og juks. I år har noen blitt så lei av det siste at det ikke følger OL slik de pleide. Civitas Mathilde Fasting sto for dette synet i NRKs Debatten nylig, mens hennes kollega Eirik Løkke skrev en Facebook-post med samme triste budskap.

Dessuten er det åpenbart uenigheten om hva som er av vesentlig betydning – Champions League i fotball er for mange av oss langt viktigere enn VM i alpint. Men her har toget gått for lengst, og vi er vant til at deler av dette allerede er på betalingskanaler – og mer vil nok følge. På den annen side er det midt på sommeren rikelig tilgang til vakre turistbilder Frankrike rundt (inkludert noen som sitter og tråkker) på opptil flere åpne kanaler, uten at norske politikere har måttet klassifisere dette som ”vesentlig”.

Muligens er det bare når man når man konkurrerer med det norske flagget på drakten at idrett får samfunnsmessig betydning.

Du betaler med øynene

Viktigere er det at ”vederlagsfritt” er en illusjon. De kommersielle kanalene må få sine inntekter på ett eller annet vis. Staten har bestemt at det skal skje ved å selge reklame. Seerne betaler altså med eksponering for Telenor-reklame. Mange forbrukere ville heller betalt direkte for produktet. Jeg ville foretrekke at det var TV-kanalene som gjorde vurderingen av hvordan de vil ta seg betalt, og dermed hvordan de best får fornøyde kunder, ikke Trine Skei Grande.

Og nå begynner jaktstarten i skiskyting. Hjemmekontor har sine fordeler.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden