Samlede staur

Fire partier har samlet seg om et regjeringsgrunnlag, men enigheten blir vanskelig å holde. Til det er behovet for egenmarkering for stort.

Publisert Sist oppdatert

Norge har fått en ikke-sosialistisk flertallsregjering, og Erna Solbergs langsiktige arbeid er dermed i havn. Men som Per Borten fikk erfare – her er det så mye sprik mellom partiene at dersom ikke staurene holdes tett sammen, kan dette gå galt.

Formålet med regjeringsforhandlingene var selvsagt å komme ut med en tett samling. Det holdt hardt. Normalt sett ville en 19-17-avstemning i KrFs landsstyre indikere skikkelig trøbbel, men dette må ses på bakgrunn av KrFs opprivende strid i høst. Likevel skulle man tro at nederlaget allerede var erkjent av de røde. Slik var det altså ikke – de som tapte landsmøtet var like ved å stoppe regjeringssamarbeidet. Like illevarslende er det at Venstre, som gikk inn i regjeringen for et år siden med en viss samlet entusiasme, nå hadde syv stemmer imot i landsstyre.

Det er ikke så rart. Den liberalismen og verdimoderniseringen som Venstre tilførte regjeringen er det KrFs oppgave å stoppe og bremse. Her måtte det bli kompromisser. KrF klarte ikke å stoppe rusreformen – det var nok en rød linje for Venstre. Til gjengjeld fikk de vetorett innen hele gen- og bioteknologifeltet. Det betyr blant annet at det ikke blir adgang til eggdonasjon eller assistert befruktning for enslige i denne perioden, selv om det er flertall for det på Stortinget.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS