Utenriks

Sammenliknes med Trump: EU-skeptisk milliardær går mot valgseier i Tsjekkia

Forestillingen om at Andrej Babis – som rik forretningsmann – er bedre egnet enn korrupte politikere til å styre landet, har falt i god jord hos tsjekkiske velgere.

Bilde: Youtube

«Czexit» er en mulighet, sier flere meningsbærere i landet til Minerva.

PRAHA: Fredagens parlamentsvalg i Tsjekkia omtales som et skjebnevalg. I Prahas gater er det imidlertid lite som tyder på det: I løpet av to dager i byen har jeg knapt sett en eneste valgplakat. Det er ingen valgmøter i sikte, ei heller brosjyrer på trikken eller andre tegn til at det snart er valg.

Forklaringen er kanskje nærliggende: Tsjekkere har generelt en mistro og likegyldighet overfor politikere, og valgdeltakelsen er lav. Det er ikke så rart. Etter Sovjetunionens fall har korrupsjon blant politikere vært et stort problem for landet: Regjering etter regjering har blitt felt av korrupsjon, og ifølge Transparency Internationals korrupsjonsbarometer mener 73 prosent av befolkningen at politiske partier er «korrupte» eller «ekstremt korrupte».

Spenningen før fredagens parlamentsvalg handler om mediemogulen Andrej Babis. Hvis ANO, protestbevegelsen han leder (kan oversettes med «Bevegelsen for misfornøyde innbyggere»), går av med seieren, blir han mest sannsynlig statsminister.

Den tidligere finansministeren er landets nest rikeste, og eier blant annet to av Tsjekkias største aviser. ANO kaller seg «anti-etablissement». Babis startet bevegelsen i 2011 og hadde ett mål for øye: Å få bukt med korrupsjonen.

Forestillingen om at Babis – som rik forretningsmann – er bedre egnet enn korrupte politikere til å styre landet, har falt i god jord hos tsjekkiske velgere. At Babis selv er under etterforsking for å ha tatt imot EU-subsidier på ulovlig vis, ser ikke ut til å påvirke oppslutningen. Tvert imot: Mens ANO fikk 18,7 prosent av stemmene og 47 representanter i parlamentet ved forrige valg, ligger de i følge mandagens meningsmåling an til å få drøye 25 prosent og 67 representanter.

Sammenliknes med Trump

– Babis har ikke noen tydelig ideologi, og det gjør ham uforutsigbar, forteller Christian Kvorning-Lassen i den Praha-baserte tankesmien Europeum til Minerva.

Christian Kvorning Lassen

Europeum

Lassen mener at Babis minner mer om Trump enn om regjeringsoverhodene i nabolandene Polen og Ungarn. I likhet med Trump går Babis til valg på at han skal «styre landet som om det var en bedrift». 

– Mangelen på en tydelig ideologi gjør at vi ikke kan forvente at Babis vil gå inn for å spre et bestemt tankegods ut i befolkningen, slik vi har sett i Ungarn og Polen, tror Lassen.

– Likevel kan det hende at Babis bestemmer seg for å ta kontrollen over flere av landets institusjoner på en måte som er negativ for demokratiet. Han har blant annet snakket om at han ønsker mer sentralisering og vil kvitte seg med regionale styrer, forteller Lassen.

Lassen bekymrer seg mer for hvem som kommer etter Babis.

– Hvis institusjonene svekkes ytterligere, og hans etterfølger er mer ideologisk nasjonalistisk enn det Babis er, kan det se skummelt ut for den demokratiske utviklingen og for forholdet til EU, sier han.

Tsjekkia har ikke de samme demokratiske tradisjonene og «checks and balances» som sørger for at Trump holdes i sjakk i USA, påpeker Lassen.

EU-skeptiske

Én ting Babis tilsynelatende deler med den sittende presidenten Milos Zeman, er skepsisen overfor EU. Ved flere anledninger under valgkampen har Babis uttalt at han skal «sette Brüssel på plass». Men Babis er altså ikke alene om å være EU-kritisk: Etter flyktningkrisen i 2015, da Zeman nektet å oppfylle EUs krav om å ta imot kvoteflyktninger, ble retorikken mot EU sterkere hos samtlige partier i den tsjekkiske parlamentet.

Ivan Gabal

KDU-ČSL

Ivan Gabal er parlamentariker for Kristendemokratene (KDU-ČSL) og har de siste fire årene sittet i koalisjon med Babis’ ANO og Zeman’s Sosialdemokrater (SPO).

Gabal forteller at heller ikke Kristendemokratene har vært positive til EU i denne valgkampen, selv om de de har vært det tidligere.

– Vi har ingenting å vinne politisk på å være positive til EU, sier Gabal til Minerva.

Han peker på flere grunner til at EU-motstanden i landet har eskalert. Flyktningkrisen er den åpenbare, selv om landet ikke tok imot mer enn 12 flyktninger.

Når EU prøvde å pålegge oss kvoter, og det i tillegg var Tyskland som inviterte flyktningene, var det lett for politikere å klandre EU.

– Tsjekkia har historisk vært isolert, og knapt nok vært eksponert for innvandring. IS’ propaganda og russisk desinformasjon spredte seg raskt her, hvor hovedbudskapet var at islam er det samme som terrorisme.

Det ble plukket opp av politikerne, forteller Gabal, og når EU prøvde å pålegge oss kvoter, og det i tillegg var Tyskland som inviterte flyktningene, var det lett for politikere å klandre EU.

Markedsliberale

Samtidig har store deler av landets gjenreisning etter kommunismen vært bygget med nettopp EU-midler.

Ondřej Houska

HN - Václav Kozák. Economia.cz.

Ondrej Houska, journalist og kommentator i avisen Economia, sier til Minerva at tsjekkernes holdning til subsidiene er noe av grunnen til EU-skepsisen:

– Etter Sovjetunionens fall ble Thatchers variant av markedsliberalismen beundret i Tsjekkia, og en vanlig oppfatning har vært at subsidiene «ødelegger» markedet, mener Houska.

Samtidig tror Houska at EUs rolle i gjenoppbyggingen av landet, og det at folk faktisk har hatt glede av subsidiene, tas for gitt.

– Det er et paradoks at det eneste man kan mobilisere mot her, er EU, sier Houska. Han viser til at selv om ikke alt er rosenrødt i Tsjekkia, har landet solid økonomisk vekst, knapt noen arbeidsledighet og så godt som ingen innvandring.

Usikre på Czexit

Er det så en reell sjanse for at vi vil se en folkeavstemning om å avslutte medlemskapet i EU hvis Babis kommer til makten?

Kristendemokratenes Ivan Gabal tror ikke det. Han påpeker at Babis tross alt er en pragmatiker. Erfaringene fra tiden i koalisjon tilsier at Babis tross alt hører på argumentene til motstanderen hvis de er gode nok, sier Gabal, som legger til at det største problemet er at Babis arrogant og hissig.

– Babis’ eneste ideologi er ham selv – men han er ikke dum.

– Babis’ eneste ideologi er ham selv – men han er ikke dum. Han vet utmerket godt at Tsjekkia lever av eksport, og at mesteparten går til EU, sier Gabal.

Minervas prosjekt om Øst-Europa

Gabal mener Babis ikke vil overleve lenge i presidentstolen på grunn av korrupsjonsanklagene han har mot seg. Med nytt lederskap vil også holdningene til EU snu, tror Gabal, og viser til at også president Milos Zeman var mer EU-vennlig før flyktningkrisen.

Han påpeker at det er lurt å se dagens situasjon i sammenheng med transformasjonen av landet etter kommunismens fall:

– Livskvaliteten i Tsjekkia har økt enormt, og levealderen har økt med nesten ti år de siste 25 årene. Men å bygge et land på nytt i et så raskt tempo, har også kostnader. Det er fortsatt store økonomiske forskjeller mellom by og land. Det vi ikke har ennå, er tillit – til politikere og institusjoner. Vi må se på det som en transformasjon som har kommet langt, men ennå ikke er ferdig, sier han.

Trengs bare en ny krise

Ondrej Houska i avisen Economia mener at Tsjekkias videre forhold til EU vil avgjøres av hva slags regjeringssammensetning man får etter valget:

– Hvis Tsjekkia får den samme regjeringskoalisjonen som nå, med Babis som leder for en koalisjon med sosialdemokrater og kristendemokrater, vil vi ikke nødvendigvis se noen stor endring fra i dag, tror Houska.

– Men hvis Babis ender med å regjere sammen med det mer nasjonalistiske partiet Usvit (Nasjonal Koalisjon) på ytre høyre fløy, som er ennå mer EU-kritiske enn Babis, er det større sjanse for at han dras i en mer anti-europeisk og autoritær retning, spår Houska.

Heller ikke Houska tror Babis vil så tvil om EU-medlemsskapet foreløpig.

– Men det skal ikke mer enn en ny økonomisk krise eller en ny bølge med innvandrere til. Hvis Babis ser at en folkeavstemning om EU kan redde ham politisk, er han absolutt en type som kan gå til et sånt skritt, avslutter Houska.

Artikkelserien om Øst-Europa er støttet av Fritt Ord.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden