Politikk

– Samtlige andre norske partier har beveget seg nærmere oss

Bilde: Justisdepartementet

– Vi kommer til å fortsette å brøyte vei, sier Espen Teigen i Fremskrittspartiet.

– Venstresiden har kalt oss populister siden 80-tallet, sier Espen Teigen i Fremskrittspartiet, som er politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsministeren.

I en sak i Minervas ferske nummer om «Ernas arv» hevder Agenda-leder Marte Gerhardsen at Erna Solberg gjennom å samarbeide med Fremskrittspartiet i regjering har gitt «høyrepopulismen tyngde og legitimitet i Norge». Gerhardsen mener at Solberg har etablert FrP som «et anstendig parti» man kan samarbeide med, men at det altså har hatt en pris.

Det som har skjedd de siste årene, er tvert imot er at FrP har hatt reelt politisk gjennomslag, og at alle utenom ytterste venstre fløy har kommet partiet i møte, svarer Teigen.

– I den grad FrP trengte å bli legitimert av noen, har det vært samtlige andre norske partier som stadig har beveget seg nærmere oss. Stadig mer av det vi har sagt i debatten om innvandring, er blitt realiteter som de andre partiene også forholder seg til, sier Teigen til Minerva.

Les også intervju med Marte Gerhardsen og flere: – Erna Solberg har gitt høyrepopulismen tyngde og legitimitet i Norge.

Venstresiden har lenge forsøkt å tie i hjel problemstillingene knyttet til høy innvandring, men selv venstresiden nærmer seg FrP, mener han.

– Det er ikke mange år siden multikulturalismen som ideologi ble hyllet, men nå er den stein død, til og med i store deler av Sosialistisk Venstreparti.

– Vi kommer til å fortsette å brøyte vei, og de andre partiene kommer sakte, men sikkert etter, avslutter Teigen optimistisk.

Kritikken av Gerhardsens utsagn får støtte av regjeringspartneren Høyre.

Polariserende

– Å si at Fremskrittspartiet er uanstendig og populistisk, er en flat analyse, sier Stefan Heggelund, som sitter på Stortinget for Høyre.

Heggelund innrømmer at det kommer noen uttalelser fra FrP som han ikke selv ville ha kommet med, og som han reagerer på.

– Men hvis man oppriktig mener at for eksempel FrP-erne Sivert Bjørnstad eller Ove Vanebo er populister, og at de er populismens ansikt i Norge, da har man et dårlig grep om populisme. Eventuelt er vi utrolig heldige i Norge, sier Heggelund.

– Gerhardsen forsøker på klassisk vis å isolere FrP, mener Høyres Stefan Heggelund.

Høyre / CF-Wesenberg

Les også intervju med Kristin Clemet: – FrP aksepterte ikke lenger å stå utenfor.

Analysen til Gerhardsen forteller lite om hvor sammensatt Fremskrittspartiet er, sier Heggelund, og han mener at den måten hun snakker om partiet på, bare virker polariserende.

– Gerhardsen forsøker på klassisk vis å isolere FrP, men strategien har aldri vært vellykket.

I regjering fører Fremskrittspartiet en ansvarlig økonomisk politikk, og partiet har inngått forlik og avtaler med de andre partiene, påpeker Heggelund.

– Problemet til Gerhardsen er at FrP har sittet i regjering i fire år. FrP står ikke bare for løsrevete og uansvarlige standpunkter, men har en helhet i retorikken sin, mener Heggelund.

Minerva er høyresidens nettavis: Bestill abonnement her, nå bare 1,- ut april!

Det mest populistiske partiet

– Store deler av den høyrepopulistiske fløyen i FrP har fått relativt lite innflytelse på regjeringens politikk, mener Ida Lindtveit, leder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).

I likhet med Heggelund levner hun Gerhardsens analyse liten ære. Hun mener at det er stor forskjell på FrP for 10 år siden og dagens FrP, som sitter i regjering.

Det mest populistiske partiet i dag befinner seg verken i regjeringen eller blant støttepartiene, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.

Kristelig Folkepartis Ungdom

Dessuten må man huske at Høyre og FrP ikke har flertall alene, påpeker hun.

– Forslagene som har vært på grensen til mest høyrepopulistiske, har FrP fått gjennomslag for sammen med andre partier enn Venstre og KrF, sier Lindtveit til Minerva.

Lindtveit er nemlig mer kritisk til FrP enn hva Heggelund er, og hun mener at både Arbeiderpartiet og Høyre må ta på seg sin del av skylden.

– Det som gir høyrepopulisme tyngde og legitimitet, er når Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre legger innvandringspolitikken sin tett opp mot FrPs politikk.

Det så man, mener Lindtveit, da Stortinget vedtok omfattende innstramninger i asylpolitikken, og når Ap skriver i programmet sitt at de vil reforhandle flyktningkonvensjonen.

Les også Anne Siri Koksrud Bekkelund: Ernas små trollunger.

Lindtveit mener for øvrig at det mest populistiske partiet i dag verken befinner seg i regjeringen eller blant støttepartiene.

– Jonas Gahr Støre kan helt sikkert regne, og han vet hvem han må samarbeide med for å få flertall, avslutter Lindtveit.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden