Snoen Blogger

Santorum tar teten

Den kristenkonservative leder de nasjonale målingene med opptil 15 prosent og truer Romney i valgbarhet. Tid for panikk? OPPDATERT.

Den kristenkonservative  leder de nasjonale målingene med opptil 15 prosent og truer Romney i valgbarhet. Tid for panikk?

Santorums overraskende gode resultater i Colorado og Minnesota natt til onsdag har gitt ham kjempemomentum.

Normalt er det fornuftig å ta opp målinger over flere dager for å ”glatte ut” statistiske tilfeldigheter. I år betyr dette snarere å maskere reelle bevegelser. Gallups daglige målinger, som går over fem dager, viste i går fremdeles en ledelse til Romney med 34 mot 22, men ser vi nærmere på trenden, ser det ut til at de to har ligget omtrent jevnt de to dagene etter Santorums seire. Fox-målingen offentliggjort i går vet vi mer om. Samlet over tidsrommet 6-9. febuar leder Romney med 10, men de to siste dagene var helt jevnt. Og i ettermiddag kom PPPs måling som viser en kjempeledelse til Santorum — 38-23, tatt opp torsdag og fredag.

I kveld får vi vite resultatet av straw pollen på CPAC, de konservative aktivistenes møte som har vart fra torsdag og avsluttes i dag. Trolig betyr det enda mer dårlig nytt for Romney. (Oppdatert: Romney vant 38, mot 31 for Santorum – og Intrade responderte straks med å sende Santorum ned til ca 15 prosent igjen).

Og i natt får vi caucus-resultatene fra Maine. Noe annet enn klar Romney-seier vil være et kjempenederlag. Gingrich og Santorum har ikke drevet valgkamp der, og en god del av caucus-møtene ble avholdt før Santorums seire. (Oppdatert: Romney vant med 39 mot 36  prosent for Paul, mens Santorum fikk 18 prosent og Gingrich bare 6. Ingen klar seier, men likevel en seier, og sammen med CPAC gjør det situasjonen litt lysere for Romney foran Michigan og Arizona).

Jeg har alltid lagt sterk vekt på at de republikanske velgerne når det kommer til stykket vil styres av hvem som kan slå Obama i november. Meningsmålinger burde informere dem, men som vi har sett tidligere, spesielt i South Carolina, er det ikke nødvendigvis slik at velgerne tror på det målingene forteller dem. Jeg mener fremdeles at Romney er mest valgbar mot Obama — i den grad at jeg gir Santorum svært små sjanser mot ham.

Men flere ferske målinger viser at Santorum nå gjør det like bra som Romney mot Obama. Det gjelder både nasjonale målinger, der han gjør det 6 prosent bedre hos Rasmussen (Oppdatert: 3 prosent med ettermiddagens tall), men 5 prosent dårligere hos Fox, og også de få match-upene i vippestater som er tatt opp nylig.   I Florida gjør han det 2 prosent bedre enn Romney, i Ohio 4 prosent bedre, i North Carolina 1 prosent dårligere, i Virginia 4 prosent dårligere og i hjemstaten Pennsylvania 6 prosent dårligere. Det siste er et svakhetstegn — dette er velgerne som kjenner ham best.

Jeg skrev om Santorums svakheter på tirsdag. Disse består, selv om han har styrket sine sjanser siden den gang. Primærvalgene i Arizona og Michigan 28. februar blir nå svært viktige. Det ser ut til at Santorum vil prioritere Michigan, og PPP har lekket at han ligger klart foran i den målingen de tar opp der. Skulle Romney tape begge disse, har han alvorlig trøbbel foran supertirsdagen.

Men to uker har vist seg å være veldig lenge i denne primærvalgkampen. Stay tuned!

Intrade gir nå Santorum omkring 20 prosent sjanse til å vinne nominasjonen, og Romney har falt til ca 68 prosent.

Twitter: @jasnoen

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden