Politikk

Sentrale Frp-ere slutter seg til Hagens Putin-støtte

Vladimir Putin under et møte med Mahmoud Abbas i april 2016. Foto: Kremlin.ru [CC BY 4.0].

Bilde: Foto: Kremlin.ru [CC BY 4.0].

De tviler på at Russland står bak USA-hacking og vil alliere seg med Putin mot islamisme. Siv Jensen vil ikke uttale seg.

– Vi får en tryggere verden hvis Putin og Trump gjør felles front mot vår tids største trussel, nemlig islamistene, sier Ulf Leirstein (Frp). Leirstein sitter på Stortinget for Frp fra Østfold, er medlem i Justiskomiteen, parlamentarisk nestleder for Frp og var den eneste Frp-eren på Stortinget som i forkant av USA-valget støttet Trumps presidentkandidatur.

Leirstein er langt på vei enig med Carl I. Hagen, som på Facebook i forrige uke kritiserte Obamas utvisning av 35 russiske diplomater og ga støtte til Putin og Trumps linje framfor Obamas. Utvisningen av diplomatene var uansvarlig og satte norske interesser i fare, skrev Hagen, som står på fjerdeplass på Oslo Frps liste til stortingsvalget i høst.

Vil ha mindre spenning i verden

Hagen avviste også at Putin og Russland hadde vært involvert i hacking under USA-valget, selv om både CIA og FBI har konkludert med at Russland var involvert.

I forrige uke skrev Leirstein følgende på Twitter: «Obama reagerer på at Russland har hacket og snoket. For slikt driver ikke USA med.» Men han vil ikke uttale seg bastant.

– Jeg aner ikke om Russland har vært involvert i hackingen, men antar det. Det er imidlertid ingen nyhet at gamle stormakter forsøker å ødelegge for hverandre på den digitale arenaen. Da Putin stilte til valg sist, forsøkte USA antakelig å hjelpe opposisjonen, sier Leirstein.

Norge bør ta til orde for å avvikle sanksjonene mot Russland og innlede et bedre samarbeid med Russland og Putin, skrev Hagen i Facebook-posten sin. Leirstein er enig.

– En av de viktigste grunnene til at jeg støtter Trump, er at jeg vil ha en verden med minst mulig spenning, sier Ulf Leirstein (Frp).

– En av de viktigste grunnene til at jeg støtter Trump, er at jeg vil ha en verden med minst mulig spenning. Spenning leder til krig, og Obamas sanksjoner mot Russland var svært ukloke.

Ulf Leirstein.
Ulf Leirstein.

Stortinget

– Norge har en lang grense til Russland, så vi har mer enn noen andre en interesse i et godt forhold til landet. Jeg støtter ikke Russlands fremferd på Krim, men Europa og USA bør komme seg videre i stedet for å forsøke å ødelegge den russiske økonomien, sier Leirstein.

Les også Jan Arild Snoens kritikk av Carl I. Hagen: Make Hagen Great Again.

Nå som Trump er på vei inn i presidentkontorene, er Leirstein optimist.

– Jeg håper at USA går i forkant for å få et nærere samarbeid med Russland. Da dilter vel Europa etter, som Europa alltid har gjort. Europa har ikke noe å slå seg på brystet for, det har alltid vært USA som har vunnet krigene for Europa. Og Norge dilter alltid etter USA og Europa.

– «Obama er smålig- Putin er smart!», skrev Hagen på Facebook. Er du enig?

– Jeg ville heller sagt at Obama er lite klok. Når det gjelder Putin, var det et sjakktrekk i verdensklasse å svare med la være å utvise diplomater og heller invitere diplomatbarna på julefest. Putins svar var som hentet ut fra en glitrende spionroman, sier Leirstein.

– Jeg har ikke sett noen norske medier komme med håndfaste bevis for hackingen, sier Peter N. Myhre.

Hei og takk for at du leser Minerva! Vi har nettopp lansert denne nettavisen som fra et borgerlig ståsted skriver om politikk, kultur og andre viktige saker. Det er billig å abonnere, 49 kr. i måneden, og du kan gjøre det her!

Ikke sett bevis for hacking fra Russland

Peter N. Myhre, som satt i Utenriks- og forsvarskomiteen for Frp i forrige stortingsperiode og i denne perioden er andre vara til Stortinget fra Oslo, gir også støtte til Carl I. Hagen.

– Jeg har sans for Hagens ønske om en normalisering av forholdet til Russland, slik som vi har bedt om og nå fått til overfor Kina, sier Myhre.

Peter N. Myhre.
Peter N. Myhre.

Foto: Stortinget

Myhre er i motsetning til Leirstein helt enig med Hagen i at CIA og FBI farer med løse påstander når de anklager Russland for å være involvert i hacking.

– Norske medier er Trump-motstandere og tilhenger av Obama- og Clinton-dynastiet, og jeg har ikke sett noen av dem komme med håndfaste bevis for hackingen. De driver med den samme sutringen demokratene i USA, som prøver å forverre forholdet til Russland ytterligere og legge snubletråder for Trump før han blir president, sier Myhre.

Imidlertid mener Myhre at man ikke uten videre kan avvikle sanksjonene mot Russland. Russland har en evigvarende trang til å gå løs på naboland og spise av dem, understreker han.

Forholdet mellom Russland og USA vil bli bedre

– Det er kanskje ikke så galt at Krim tilhører Russland, slik området tidligere har gjort i uminnelige tider. Men Russlands forsøk på å utvide seg og bli større er farlig og stikk i strid med internasjonale forpliktelser og avtaler som landet selv har undertegnet, sier Myhre.

Krim ble russisk i 1783. I 1944 ble 20 prosent av befolkningen, etniske tartarer, forvist under Stalin. Noen år senere, i 1954, ble området overført til Ukraina.

Les også Minervas debatt om Krim. Jan Arild Snoen: Alliansen Trump-Dagsavisen. Erik Sagflaat: Er russisk Krim bare en myte?

Til tross for Russlands ekspansjonslyst bør man få til bedre samtaler med landet, mener Myhre, som for noen dager siden skrev følgende på Facebook om at Putin ikke vil utvise amerikanske diplomater: «Fornuftig. Han må bare vente noen uker til så blir det orden på forholdet mellom USA og Russland.» Myhre er helt enig med Hagen i at Obamas utvisning av 35 diplomater var uansvarlig.

– Utvisning av diplomater er et gammeldags virkemiddel. Diplomatene hadde ikke gjort noe galt, og nå står man uten en rekke viktige funksjoner mellom landenes ledelser. Det kan gjøre ubotelig skade, sier Myhre.

– Etter at Trump overtar som president, vil nok forholdet mellom Russland og USA bli mye bedre, sier Peter N. Myhre (Frp).

– Er du enig med Hagen i at Trump og Putin står for en bedre linje enn Obama?

– Jeg tror i hvert fall at Putin har ledd godt av utvisningene, og det var klokt av ham at han ikke svarte med å utvise amerikanske diplomater. Etter at Trump overtar som president, vil nok forholdet mellom Russland og USA bli mye bedre, sier Myhre.

Ytterligere uklarhet om Frps utenrikspolitikk

Hagens uttalelser, og det at han får støtte fra Leirstein og Myhre, utfordrer og bidrar til ytterligere uklarhet om Frps utenrikspolitiske holdning.

Frp har, som Jan Arild Snoen skriver, hele tiden stilt seg bak sanksjonene mot Russland, og Harald Tom Nesvik, som er parlamentarisk leder for Frp og er medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen, har sagt at: «Norge vil aldri akseptere den aggresjonen Russland har vist mot Ukraina.» På den andre siden har Christian Tybring-Gjedde, som er Frps utenrikspolitiske talsmann og andre nestleder i Forsvars- og utenrikskomiteen, vist en mer pro-russisk linje.

Les også: Flere på Stortinget reagerer på sentrale Frp-eres Putin-støtte og etterlyser partiledelsen.

Det er denne pro-russiske linjen Hagen, Leirstein og Myhre nå delvis slutter seg til. Hvor sterkt står den pro-russiske linjen i Frp? Og hvor godt lever partiet med at sentrale tillitsfolk støtter opp om Trump og Putin og kritiserer Obama og Europas nåværende politikk mot Russland?

– At noen i Norge skal ha bastante meninger om utvisningen, blir feil, sier Jørund Rytman (Frp).

Minerva har snakket med Frp-erne i Utenriks- og forsvarskomiteen. Hverken Christian Tybring-Gjedde eller Harald Tom Nesvik vil uttale seg. Vi har også snakket med Frp-erne som satt i komiteen i forrige periode. Hverken partileder Siv Jensen, Jan Arild Ellingsen eller Morten Høglund vil uttale seg. Minerva har ikke fått tak i Karin S. Woldseth.

Hagen har noen gode poenger

Jørund Rytman.
Jørund Rytman.

Foto: Stortinget

Den eneste av dem som forbindes med en mer pro-amerikansk linje i partiet, som vil uttale seg, er Jørund Rytman, som er medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen.

– Var det uansvarlig av Obama å utvise de russiske diplomatene?

– Det er få personer som sitter på informasjonen som ligger til grunn for utvisningen. At noen i Norge skal ha bastante meninger om utvisningen, blir feil. Dessuten har jeg ikke forutsetninger for å vite hvorvidt Russland var involvert i hackingen, sier Rytman.

Rytman er ikke enig i alt Hagen skriver i Facebook-posten og ville ha ordlagt seg på en annen måte, men han synes Hagen har noen gode poenger og støtter blant annet kritikken av de amerikanske etterretningstjenestenes rolle i forkant av Irak-krigen og viser til at det i ettertid har kommet frem at etterretningsinformasjonen politisk ble manipulert.

Når det gjelder spørsmålet om et nærere samarbeid med Russland og Putin, og hvorvidt Trump og Putin står for en bedre linje enn Obama og Europa, viser Rytman til Tybring-Gjedde, som er utenrikspolitisk talsmann, men som altså ikke vil uttale seg.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden