Nyhet

Sentrumsliberalerne slår tilbake

Bilde: Wikimedia Commons

Hun startet sin karriere som miljøaktivist. Så startet hun et parti som var for liberale verdier og for EU. I april ble hun valgt til Slovakias første kvinnelige president.

Bratislava, Slovakia:. «Et alternativ til populismen». «Seier for progressive verdier».  «Feiret av liberale». Slik lyder flere overskrifter hos BBC, the Guardian og Washington Post den siste måneden. Artiklene handler om Slovakia, et land som sjelden får omtale i internasjonal presse.

Den siste tiden har vært unntaket. I en region der de politiske lederne heter Órban, Kaczyński og Babiš, og forbindes med den nye østeuropeiske høyrepopulismen, kom resultatet i Slovakias presidentvalg som en overraskelse på mange:

Den 45 år gamle advokaten Zuzana Čaputová forbindes nemlig med alt denne populismen er mot. Ikke bare ble hun landets første kvinnelige president noensinne; hun hadde sitt gjennombrudd som miljøaktivist. I Slovakia ble hun kjent da hun kjempet mot byggingen av et giftdeponi i den lille byen Pezinok. Hun kjempet saken helt frem til EU-domstolen – og vant. Etterpå er hun blitt kalt «Slovakias Erin Brokovich».

Nå vant Čaputová presidentvalget med et EU-vennlig og liberalt budskap. En stemme på henne skulle være en stemme på en vei bort fra populismen som hersker i regionen, og  bort fra den illiberale retningen Órban og Kaczynski har staket ut.

Budskapet fungerte – i alle fall for dem som møtte opp. I presidentvalgets andre runde var valgdeltagelsen nemlig historisk lave 40,7 prosent. Men  de økonomiske forskjellene i landet er fortsatt store, og i det fattige øst sanker nyfascisten Marian Kotleba mange av stemmene.

Minerva tok turen til Slovakia, dette lille landet som både geografisk og identitetsmessig er plantet midt mellom øst og vest, for å finne ut om Čaputovás seier et så viktig skritt i liberal retning som mediene vil ha det til.

Journalistdrap og korrupsjon

Jeg kommer til den slovakiske hovedstaden tidlig om morgenen, like etter presidentvalget. På torget der Bratislavas innbyggere nå nyter morgensolen i fred og ro, var det fullt liv, fest og feiring bare for noen dager siden. Zuzana Čaputovás valgseier var dypt ønsket her i Bratislava. Her kommer også ordføreren fra hennes parti, «Progressive Slovakia».

Men for bare ett år siden var gatene i Bratislava fulle, ikke av fest og feiring, men av demonstranter. Titusenvis demonstrerte med ett felles mål: at Robert Fico, statsministeren som hadde sittet ved roret i til sammen åtte år, skulle gå av.

Bakteppet for demonstrasjonene var et mord som hadde rystet hele Slovakia, bestillingsdrapet på gravejournalisten Ján Kuciak (27) og forloveden Martina Kušnírová, og ikke minst, avsløringene som hadde kommet frem i den avdøde journalistens artikkel, som ble publisert etter hans død.

På tidspunktet da han ble drept, jobbet Kuciak med en artikkel om koblinger mellom miljøet rundt Ficos regjering og mafiaen. Like før drapet hadde journalisten funnet ut at at en av Ficos unge assistenter hadde hatt bånd til italiensk mafia. En forretningsmann ble siktet for å ha bestilt drapet, men om politikere hadde vært direkte eller indirekte involvert, var det ingen som visste.

Statsminister Fico og miljøet rundt hadde lenge blitt beskyldt for korrupsjon og lettvint omgang med sannheten. Nå var mange slovakere for alvor begynt å tvile: Hva var det som foregikk bak kulissene, som journalisten var i ferd med å finne ut? Levde de virkelig i en rettsstat?

Ønsket om Ficos avgang skulle til slutt bli oppfylt. Han gikk av som statsminister. Men partiet hans, Smér, ble sittende med makten, og ett år senere er drapet fremdeles ikke oppklart. Da valgkampen startet, hadde regjeringen nettopp fremmet et lovforslag som skulle gjøre det enda vanskeligere for gravejournalister: de ville gi politikere utvidet rett til å kommentere all omtale i avisene.

Veien lå åpen for nye politiske krefter.

Čaputová feirer valgseieren med partifeller i Bratislava.

Tomas Halasz / Progressive Slovensko

Liberal samling

Čaputovás parti, Progressive Slovakia, hadde sin spede begynnelse allerede før journalistdrapet. Det forteller en av stifterne, Martin Dubeci, som nå er generalsekretær i partiet, når jeg møter ham på en pub i Bratislava. Lunsjen er knapt over, men halvliteren står på bordet – det tar på å drive og vinne valgkamp, erkjenner Dubeci.

Etter forrige parlamentsvalg i 2016 så det dystert ut for liberalere som ham selv. Dubeci hadde selv stilt til valg som selvstendig kandidat, og tapt. Populisten Fico var fremdeles ved makten, og i tillegg hadde nyfascisten Kotlebas parti, «Vårt Slovakia», vokst i rakettfart på ytre høyre og kapret 14 seter i parlamentet.

Det var på tide å handle. En håndfull liberale politikere som før hadde tilhørt småpartier uten reell gjennomslagskraft, inkludert Dubeci selv, bestemte seg for å svelge uenighetene mellom seg, samle kreftene og stifte et nytt parti. De kalte seg «Progressive Slovakia».

– Det var et realt hull i det politiske landskapet, forteller Dubeci. Ingen av partiene i Slovakia var reelt sett liberale. Vi var for eksempel de eneste som protesterte mot å stramme inn abortloven.

Men først måtte de meisle ut en politisk plattform. Det de hadde til felles, var at de var liberale og positive til europeisk samarbeid.

– Noen av oss sto lengre til høyre, noen til venstre, men alle hadde liberale verdier i bunnen. Så vi bestemte oss for å lage et program som var tydelig sentrumsliberalt.

De utarbeidet et 150 sider langt policy-dokument som skulle legge føringer for politikken. Mange kritiserte dem for å bruke tid på å skrive et langt og omfattende dokument. Hvem kom vel til å gidde å lese det?

– Men et problem i slovakisk politikk har vært at partiene fokuserer på markedsføring og populistiske budskap, uten å ha noe tydelig program. Derfor har folk sluttet å tro på dem.

For dem var det viktig å bruke tid på å si hva vi mener om politiske saker og hvorfor, sier Dubeci:

– Å ha et ideologisk fundert utgangspunkt.

Liberaleren Martin Dubeci er generalsekretær i Čaputovás parti.

Progressive Slovensko

Sivilisert

Det samme ville Dubeci og de andre liberalerne oppnå ved å velge nettopp Zuzana Čaputová som presidentkandidat. At hun ikke har vært med i det politiske spillet før, og var ukjent for de fleste før valgkampen startet, var en fordel.

Det samme var fortiden hennes: hun hadde brukt livet sitt for å kjempe for saker hun tror på, for miljøvern og mot korrupsjon.

I motsetning til politikerne som i Slovakia gjør sport i å kaste beskyldninger etter hverandre, ville Čaputová møte motstanderne med respekt. New York Times beskriver for eksempel hvordan hvordan hun under den siste tv-debatten før valget unnlot å svare da motdebattanten hevdet at «muslimer dreper og voldtar kvinner i Tyskland og Frankrike» og beskyldte de liberale for å ville «ødelegge slovakisk kultur».

«Selv om folk ikke er enige i det jeg sier, kan de ha tillit til meg fordi jeg oppfører meg sivilisert», sa hun i et intervju dagen etter.  

Ikke et vestlig fenomen

– Det gjelder å overbevise velgerne om at det liberale ikke er ensbetydende med «vestlige» verdier eller «globalisme», sier Dubeci.

– Det er et argument som brukes flittig av populister, men det stemmer ikke. Hele veien har vi hatt en liberal tradisjon hjemmehørende her i Slovakia. Tsjekkoslovakia var på mange måter progressivt, og vår egen statsminister ville reformere kommunismen (den kjente tsjekkoslovakiske statsministeren Alexander Dubček, som stod bak Praha-våren i 1968, var slovak, red. anm.). Under det kommunistiske regimet var det mange liberale, intellektuelle dissidenter. Så fikk vi liberale Vaclav Havel som president.

– Når politikerne har skuffet velgerne ved gang på gang å vise seg å være korrupte og lite troverdige, har det banet vei for en «patriot» som Kotleba.

Dubeci tror imidlertid Progressive Slovakia kan bli en stor, folkelig liberal bevegelse, og at nøkkelen er å nå ut med budskapet om at du ikke trenger å stemme på nyfascistiske Kotleba for å være patriot, tvert imot kan du være liberal og patriot samtidig.

– Vi må ta tilbake det liberale fra mange år med populister ved makten, vise at det er vårt eget – og ikke noe som skal importeres av de som har studert i utlandet og flytter hjem igjen, sier Dubeci, som selv har studert ved London School of Economics.

Han er kritisk til å overdrive bruken av «øst» eller «vest» om sin egen region:

– Jeg foretrekker «europeisk».

Kritiske velgere

Men ikke alle deler optimismen rundt Čaputová og «Progressive Slovakia».

I en bokhandel treffer jeg 23 år gamle Pavol Fabry, som kommer fra byen Kosice øst i landet. Han forteller at han stemte på Čaputová, men at det var med blandede følelser.

– Jeg synes Progressive Slovakia virket lovende da de først kom. Men nå virker det som de har valgt en linje som prøver å gjøre alle til lags. Jeg ser ikke helt hvordan de representerer noen ny politisk kraft, sier Fabry.

Han forteller at det i områdene rundt Kosice – den østlige og fattigste delen av Slovakia – fortsatt er mange som vil fortsette å stemme på Kotlebas «Vårt Slovakia» fremfor liberale Čaputová. Kotlebas nasjonalisme har stor appell der, ikke minst blant unge, sier Fabry.

Heller ikke Zuzana (25), som ikke vil stå frem med fullt navn overfor Minerva, er overbevist over utsiktene til det liberale partiet. Men også hun stemte på Čaputová.

– Selvfølgelig stemte jeg på henne. De liberale ideene og de ukjente ansiktene fra Progressive Slovakia er et friskt pust. Jeg er nysgjerrig på hva de vil få til, men historien gjør at min «default»-reaksjon likevel er å være skeptisk.

Unge slovakere diskuterer EU på bar. Flere mener Čaputová er et friskt pust, men er usikre på fremtiden.

Progressive Slovensko

Sentrum og periferi

Martin Dubeci er fortsatt optimist. Selv om forskjellene i landet er vesentlige, er skillet mellom sentrum og periferi mindre i Slovakia enn mange andre steder, mener han.

– Det er fordelen med å være et lite land. Mange pendler til Bratislava fra landsbyene rundt, og omtrent alle har familie på landsbygda og andre steder i landet.

Etter møtet vårt skal han løpe til toget – han skal ut til en liten by hvor noen har stiftet et lokallag for Progressive Slovakia. Det andre politikere ikke har gjort, er nettopp å bygge nettverk lokalt, sier han:

– Alle har trodd at det som gjelder for politikere, er å være best på Youtube. Reiser du i stedet ut dit folk er, har du gode sjanser til å vinne tilbake også Kotlebas velgere.

Ikke enkelt

Selv om Kotleba var oppe i 14 prosent på en fersk måling, røk han ut av presidentvalgets første runde, og i andre runde fikk Dubeci rett: en tredjedel av Kotlebas velgere stemte på Čaputová.

Når det er sagt, innrømmer de fleste jeg snakker med her i Bratislava innrømmer at bildet ikke er like enkelt som det det kan virke i vestlige medier. Kanskje er overskriftene i Financial Times og BBC i overkant glossy. Men jevnt over er stemningen i byen optimistisk:

Det er nye tider. Marsjen for den drepte journalisten er ikke glemt. Nye krefter tar over – og sentrumsliberalerne er i ferd med å slå tilbake.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden