Politikk

– Siste ord er ikke sagt i abortsaken

100 000 polakker tok til gatene og demonstrerte mot abortloven.

Bilde: Iga Lubczańska / CC-BY-2.0

WARSZAWA: – Regjeringen gir seg ikke før de greier å stramme inn abortloven, sier Malgorzata Druciarek i tankesmien ISP til Minerva.

Minerva publiserer i dag tre artikler om Polen, landet som de to siste årene har fått oppmerksomhet verden over for å bevege seg i en autoritær retning  mens nasjonalismen og den reaksjonære konservatismen blomstrer. Regjeringspartiet (PiS) vil blant annet ta kontroll over domstoler, kultur- og samfunnsliv og stramme inn på abortloven. Intervjuet med Jacek Zakowski er en oppfølger til reportasjen om landet som er blitt delt i to.

Det var mange som pustet lettet ut i sommer, da den polske regjeringens forslag om å innføre et totalforbud mot abort i Polen ble nedstemt i parlamentet.

Forslaget ble nedstemt etter at en motkampanje samlet 450 000 underskrifter, samt at 100 000 polakker tok til gatene og demonstrerte mot loven.

Regjeringen støttet aldri forslaget offisielt, men både statsminister Beata Szydlo og justisminister Patryk Jaki uttrykte sin personlige støtte. Det samme gjaldt flere av parlamentsmedlemmene til regjeringspartiet PiS.

Etter protestene sa utdanningsminister Jaroslaw Gowin fra PiS at reaksjonene hadde “fått dem til å tenke og lært dem en lekse om ydmykhet”.

Les også: «Vi vil ikke dø med Vesten.» Intervju med journalistlegenden Jacek Zakowski.

– Smart strategi

Malgorzata Druciarek, som jobber med likestilling i tankesmien Institute for Public Affairs (ISP), mener at det som skjedde med abortloven, er et eksempel på at den nasjonalkonservative regjeringspartiet, som har et nært samarbeid med kirken, rygger unna med de mest drastiske forslagene når de merker at de går for langt for folk.

Malgorzata Druciarek mener at regjeringen ved neste korsvei kan få gjennom et forbud mot abort av fostre som er uhelbredelig syke.

ISP (Institute of Public Affairs)

Hun tror imidlertid ikke at siste ord er sagt i abortsaken.

Derimot tror hun at regjeringen har valgt en smart strategi:

– Ved å først gå for langt, slik at folk protesterer, kan de vedta noe etterpå som virker mildere, men som fremdeles er en grov innskrenking av kvinners rettigheter.

Minervas prosjekt om Øst-Europa

Abort er i dag kun lovlig i tre tilfeller i Polen: ved voldtekt, hvis morens liv er i fare eller hvis fosteret er uhelbredelig sykt.

Druciarek mener at regjeringen ved neste korsvei kan få gjennom et forbud mot abort av fostre som er uhelbredelig syke, slik at ett av de tre unntakene fra dagens abortlov blir fjernet.

– Det viktigste er å være mor

Druciarek forteller at regjeringens ønske om å sette tradisjonelle verdier opp mot liberale tross alt har resonnert ganske godt hos mange polske kvinner.

– Polske kvinner er generelt konservative når det kommer til familieverdier, sier hun.

– Vi blir oppdratt med en bevissthet om at det aller viktigste vi skal gjøre i livet, er å være mødre.

Tidligere regjeringer har dessuten heller ikke brydd seg om kvinners individuelle rettigheter, sier hun.

– Selv om polsk politikk ble liberal etter 1989, har kvinners individuelle rettigheter stått svakt hele tiden. De har vært brikker i et spill mellom regjeringen og kirken, sier hun, og mener at politikerne har «solgt» kvinnenes rettigheter til kirken hele veien.

Likevel har likestillingen i Polen hatt en viss fremgang, blant annet når det gjelder kvinners arbeidsdeltakelse.

Bekymret

Likestillingseksperten er bekymret for at arbeidsdeltakelsen blant kvinner kan gå ned – både på grunn av den nye barnetrygden som kalles 500+, der alle familier med flere enn to barn får 500 Zloty i måneden, og på grunn av at samfunnsfagsbøkene i barneskolen nå har blitt byttet ut med bøker med et mer tradisjonelt kvinnesyn.

– Når PiS snakker om rettferdighet og like rettigheter, dreier det seg om rettferdighet for familiene, altså en annen type rettferdighet enn den liberale, som handler om individet, sier Druciarek, og mener dette synet resonnerer godt med polske kvinner.

– Abortloven var for mye selv for mange av de mest konservative, avslutter hun, men hun understreker at hun er bekymret for hva som vil skje når neste lovforslag om abort kommer på bordet.

Les også: Ingebjørg Sofie Larsens reportasje fra Warszawa. 

Artikkelserien fra Øst-Europa er støttet av Fritt Ord.

Fra forsiden