Nyhet

– Skal det føres borgerlig politikk, får heller Ulf Kristersson gjøre det

Bilde: Manifest.no

Ingrid Wergeland i tankesmien Manifest mener svensk venstreside bør stå imot presset om nyliberal politikk. Og hun tror Sverige ender opp med en borgerlig regjering.

Det er over fire måneder siden svenskene gikk til urnene for å velge medlemmer til Riksdagen. Fremdeles er alt usikkert. Før helgen ble det likevel  klart at to av de fire borgerlige partiene, Centerpartiet og Liberalerna, er villige til å bryte med den borgerlige Alliansen og støtte en regjering med Socialdemokraterna og Stefan Löfven (S) som fortsatt statsminister.

Det har vakt sterke reaksjoner hos de to andre alliansepartiene, Moderaterna og Kristdemokraterna, men også hos venstresiden. Det foreslåtte programmet inneholder en rekke borgerlig-liberale punkter. Toppskatten skal avvikles og langtidsledige skal kunne ansettes til lavere lønn enn tariff.

For å gni det inn har også Centerpartiet og Liberalarna forhandlet inn en svært kontroversiell formulering om at om at Vänsterpartiet, som tilsvarer norske SV, ikke skal ha noen innflytelse på svensk politikk i denne mandatperioden. Dette til tross for at partene vil være avhengig av nettopp Vänsterpartiets stemmer for å få avtalen vedtatt i Riksdagen.

I helgen har det vært stor spenning rundt hvordan Vänsterpartiet vil forholde seg til denne avtalen. I går klargjorde Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, at de ikke vil slippe frem en slik regjering uten videre forhandlinger og klargjøringer.

– Det er ikke sånn man driver politikk

– Om jeg er overrasket? Jeg skjønner ikke at noen kan være det, sier Ingrid Wergeland.

Hun er kommunikasjonsjef i tankesmien Manifest og tidligere rådgiver for SV. Hun tar imot meg i døråpningen til tankesmien, få timer etter at Sjöstedts svar er klart.

– Se bare på formuleringene i overenskomsten om at Vänstern ikke skal ha noe å si. Så skal de likevel stemme for den mest høyrevridde sosialdemokratiske regjeringen i Sverige noensinne? Vänstern kan ikke uten videre støtte en rekke punkter de ikke har vært med på å forhandle frem en gang. Det er ikke sånn man driver politikk.

Minervas utsending må medgi at det kan virke noe urimelig å kreve det. Men det var kanskje en siste desperat krampetrekning når så mye annet har mislykkes, lurer jeg.

– Det er jo det Centerpartiets leder Annie Lööf prøver å påstå: Vi prøvde bare å strekke ut en hånd. Noen vil også vri dette til at Vänsterpartiet har skylden hvis denne siste «overenskomsten» blir avvist og Sverigedemokraterna i verste fall kommer i regjering.

Det synes Wergeland er helt absurd.

De som før eller senere vil stemme SD inn i regjering eller i alle fall styre med SD som støtteparti, er de samme sentrumspartiene og høyresiden, presiserer hun.

– Tror du det tar mange år før vi ser det?

– Det er vanskelig å spå, men Alliansen finner vel sammen igjen, for det blir neppe støtte for dette siste opplegget. Da søker vel de borgerlige før eller senere mot SD. Og SD er et høyreparti som ofte stemmer sammen med allianse partiene.

– Socialdemokraterna har skuffet før

Riksdagens talsmann har utsatt den planlagte avstemningen om ny regjering fra onsdag til fredag. Det gir partiene noe lenger tid til å komme til enighet om noe, men de har kanskje et begrenset handlingsrom.

– Ja, det handler om å ikke skuffe velgerne. Skal det først føres borgerlig politikk, vil jeg heller ha Ulf Kristersson til å gjøre det med venstresiden i sterk opposisjon, enn en nyliberal Stefan Löfven som fører samme. Men Socialdemokraterna har jo skuffet folk før de, sier Wergeland.

Og da tenker du på?

– Jeg tenker på mer privatisering, flere privatskoler. Det er mye som har blitt gjennomført av sosialdemokratene, og som heller ikke har blitt korrigert når de har hatt posisjoner. Det hadde blitt et enormt skudd for baugen om de hadde gått inn i dette Centern-Liberalerna-greiene. Det ville skape stor politikerforakt.

I Vänstern eller også i Socialdemokraterna?

– Hvis velgerne ser at sossarna er med på alt dette, ser jeg for meg at flere vil gå til Vänsterpartiet. Radikale partier fanger opp en frustrasjon fra etablissementet. Vi har sett det hos Corbyn, hos Bernie Sanders og Podemos i Spania. Velgerne vet hvor de har dem.

– Men disse radikale bevegelsene trenger jo et sterkt sosialdemokrati for å vinne frem, legger Wergeland til.

– Et siste spørsmål, ærlig og totalt subjektivt: Hvem vinner denne dansen om regjeringsmakten til slutt?

– Det er borgerlig flertall i Sverige. Så jeg tror det blir en borgerlig regjering. Rett og slett.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden