– Skal det føres borgerlig politikk, får heller Ulf Kristersson gjøre det

Ingrid Wergeland i tankesmien Manifest mener svensk venstreside bør stå imot presset om nyliberal politikk. Og hun tror Sverige ender opp med en borgerlig regjering.

Publisert Sist oppdatert

Det er over fire måneder siden svenskene gikk til urnene for å velge medlemmer til Riksdagen. Fremdeles er alt usikkert. Før helgen ble det likevel  klart at to av de fire borgerlige partiene, Centerpartiet og Liberalerna, er villige til å bryte med den borgerlige Alliansen og støtte en regjering med Socialdemokraterna og Stefan Löfven (S) som fortsatt statsminister.

Det har vakt sterke reaksjoner hos de to andre alliansepartiene, Moderaterna og Kristdemokraterna, men også hos venstresiden. Det foreslåtte programmet inneholder en rekke borgerlig-liberale punkter. Toppskatten skal avvikles og langtidsledige skal kunne ansettes til lavere lønn enn tariff.

For å gni det inn har også Centerpartiet og Liberalarna forhandlet inn en svært kontroversiell formulering om at om at Vänsterpartiet, som tilsvarer norske SV, ikke skal ha noen innflytelse på svensk politikk i denne mandatperioden. Dette til tross for at partene vil være avhengig av nettopp Vänsterpartiets stemmer for å få avtalen vedtatt i Riksdagen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her