Kommentar

Eier ingen skam

Listhaug leverer så klar tale at menigheten skjønner hva hun mener, samtidig som hun bygger inn smutthull når kritikken blir for hard.

Bilde: Justisdepartementet / Flickr

Sylvi Listhaug påstår nå at hun aldri har sagt at eldre ble kastet ut av St. Halvardshjemmet til fordel for romfolk. Hvor i all verden har vi det fra?

I går tok Sylvi Listhaug til motmæle mot kritikken som flere aviser, og Minerva var muligens først, har rettet mot hennes uttalelser om St. Halvardshjemmet i Oslo. Hennes Facebook-post fra 13. juni er gjengitt nedenfor.

Det er særlig koblingen mellom at eldre blir «kastet ut» og at romfolk får et botilbud som har vakt kritikk, fordi disse to forholdene saklig sett ikke har noe med hverandre å gjøre, noe blant annet Fristrøm og faktisk.no påviser.

Listhaug svarer med en ren formalistisk argumentasjon og påstår at hun aldri har gjort en slik kobling.

Dagbladet spør:

– Ble beboerne kastet ut av St. Halvardshjemmet til fordel for romfolk?

– Det har jeg aldri sagt. Jeg påpekte bare at et sykehjem, som de eldre trivdes ved og ikke ønsket å flytte fra, nå blir brukt til å huse romfolk.

Listhaug, som er en dreven kommunikator, vet selvsagt, selv om hun nå later som noe annet, at hennes lesere ville gjøre en slik kobling.

Og for å være på den sikre siden, postet hun dagen etter, altså 14. juni, enda en gang om denne saken, og nå med lenke til et utspill fra Oslo Frp, gjengitt hos TV2, der de i en pressemelding skriver at byrådet i Oslo «kastet ut sykehjemspasienter for å sikre utenlandske tiggere et godt sted å bo».

Mer direkte kan det ikke sies, og det er ingenting i Listhaugs post som nyanserer dette. Om hun selv ikke direkte har «sagt» dette, så har hun videreformidlet den feilaktige påstanden fra sine partifeller.

Uten regjeringsansvar

La meg også nevne et annet aspekt ved saken, nemlig at mesteparten av finansieringen til botiltaket for romfolk kommer fra regjeringen og Oslo bymisjon, ikke fra Oslo kommune. (Se faktasjekken hos faktisk.no.)

Budsjettvedtaket ble riktignok gjort før Listhaug ble justisminister, men mens hun var en del av regjeringen som innvandrings- og integreringsminister. Dette vedtaket er altså gjort av Frp.

Men regjeringsdeltakelse medfører selvsagt ikke noe kollektivt ansvar for den politiske løshunden Listhaug.

VG spør:

– Bør din forgjenger som justisminister, Per-Willy Amundsen, skamme seg da?

– Nei. Frp må godta mye i budsjettet som vi ikke ville støttet om vi styrte alene.

Men her er det også en liten antydning til selvkritikk: «Kanskje jeg også må skamme meg litt om jeg har vært med på det.»

Legg merke til «om». Budsjettet var lagt frem av en regjering der Listhaug var statsråd.  Men det er altså «regjeringens» skyld, ikke Listhaugs. Hun hadde vel jugekors da regjeringen avleverte dette budsjettet.

Her er Listhaugs egen redegjørelse.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden