Skråblikk

Skyt først, bli voksen etterpå

Vil vi ha mer «PANG! PANG!» fra folk flest? Nei, mener Ivar Staurseth i et skråblikk på Agder FpUs forslag om å tillate folk å bære våpen offentlig.

Bilde: Pixabay

Ungdomspartier får av og til naive ideer. Da er det en fordel at det er så hinsides all fornuft at det aldri blir realisert.

Når man bikker tredve og den første midtlivskrisen setter seg i kroppen, kan man komme i godt humør ved å grynte litt over ungdommen nu til dags.

I helgen var det Agder FpU som bidro til sinnets munterhet for min del. Ungdomslaget vil gi folk anledning til å bære våpen i det offentlige rom. Ikke enhver idiot, men de som i dag har våpentillatelse.

Vil vi ha mer «PANG! PANG!»?

Økonomiansvarlig i Kristiansand FpU, Magnus Mathiesen, mener ifølge TV2 at flere pistoler på folk flest kan bidra til å avverge farlige situasjoner.

Eller skape dem, tenker nå jeg. De færreste med våpentillatelse vil benytte seg av dette litt harry og skremmende tilbudet. Da står vi tilbake med den gjengen som synes det er tøft at revolveren kommer til syne idet de bøyer seg ned for å plukke opp en flaske tøymykner på butikken.

Der har du litt av en gjeng. Vil vi at dette snodige sjiktet mennesker skal komme og lage litt «PANG! PANG!» om noe oppstår? Neppe.

Identitetspynt

Heldigvis er forslaget dødfødt, og det er allerede skutt ned av moderpartiet. Det er likevel interessant, for det sier noe om hvordan ungdom absorberer totalt ubrukelige rekvisitter fra ideologiske fyrtårn – i dette tilfellet republikanerne i USA.

Det er pynt. Identitetspynt, for å hekte på et prefiks i tiden. Toner man slike flagg, vil selv de minst politisk engasjerte i omgangskretsen skjønne hvor man står. Man viser seg frem.

Pistolen er FpU-versjonen av radikal ungdom som elsker dysfunksjonelle Venezuela, lenge etter at alle voksne har skjønt at regimet er mislykket. Det er kanskje mangel på matvarer og friheter, men gudbedre så sosialistisk og antiimperialistisk. Det er åpenbart en elendig idé å la mannen i gaten gå rundt med pistol, men du store verden så høyreorientert det er.

Man kan se det samme i religiøse miljøer. Jeg har kristne venner som i de såkalt formative tenårene ble veldig inderlig kristne, og pønsket ut en rekke bud de kunne pålegge seg selv – og ikke minst skryte av at de fulgte. På det som nå heter OsloMet (sic) har Islam Net (sic) holdt håndsopprekning for sharia. Ungdom har rakt labben i været, enda de nyter godt av et tillitsbasert velferdssamfunn som aldri ville sprunget ut av det de hyller.

Det blir folk av dem og – kanskje

Er det så bare negative ting å si om FpUs forslag? Neida. Jeg har allerede nevnt verdien av at vi som har bikket 30 kan kjenne på verdien av vår alders visdom og livserfaring. Dessuten er det naturlig for ungdom å gjøre opprør og tenke nytt. De skyter først, og spør først etterpå om det kanskje er grunner til at de fleste fornuftige, voksne mennesker har forkastet ideene for en stund siden. Det kan det en sjelden gang komme gode ting ut av, og blinde høner må få lov å bomme noen ganger før de finner et gullkorn.

FpU-laget på det mørke Sørlandet vil også modnes. Det er selvsagt ikke alle som modnes. To av tre republikanere i USA mener landet ville være tryggere om flere gikk med våpen. Det finnes voksne folk som mener Venezuela er bra, og det finnes en masse voksne islamister også.

Men enn så lenge velger jeg å tro at det er forskjell på Venezuela og Vennesla. Om ti år er de siviliserte tilhengere av statens voldsmonopol og relativt våpenfrie offentlige rom. Skal de tøffe seg i vennekretsen, insisterer de heller på mer liberale regler for politibevæpning. Når de i mellomtiden skal bedrive ungdommelig, ideologisk overmot, er det en fordel at de går inn for ting som er så langt utenfor det politisk mulige at det ikke blir virkelighet.

Selv kan de unge troende drømme at de har tenkt store, kloke tanker. Mens vi voksne kan slukke nattbordslampen og sove rolig og vite at det aldri blir noen realitet uansett.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden