Politikk

Slik opplever norskjødiske Shoshana (33) venstresidens jødefiendtlighet

Shoshana Ohana (33) er norsk jøde og skriver en blogg om jiddisk kultur.

Bilde: Privat / Magne Hagesæter / Flickr

Mener boikottkampanjer gjør vondt verre.

Jeg skrev tidligere denne uken en artikkel hvor jeg går gjennom trekk og tendenser som peker på at antisemittisme er et problem også på venstresiden. Etter Melodi Grand Prix har samfunnsdebattant Suzanne Aabel i Minervas spalter skrevet at SV er et skremmende parti for norske jøder.

Shoshana Ohana (33) er norsk jøde. Hun er bekymret for innslag av jødefiendtlighet i radikale miljøer.

– Av erfaring vet vi at når situasjonen i Israel blir opphetet, fører det til at jødiske skoler, samfunnshus, synagoger, nabolag og enkeltindivider blir målskiver. Disse stedene har ingen offisiell tilknytning til Israel, fellesnevneren er kun at de er jødiske, og allikevel blir de angrepet.

Ohana er religionsviter og skriver om jødedom og jødisk kultur på Facebook-siden Yiddishkeit i mitt hjerte.

Skremmende

Hun viser til at radikale islamister og og andre selverklærte antisemitter legger seg på samme linje som venstresiden i denne saken, med anti-israelske holdninger, boikott og demonstrasjoner.

– Det er synd og samtidig skremmende å se at disse møtes på midten i spørsmålet om Israel. Jeg synes det er noe som skurrer når venstresiden ikke distanserer seg mer fra slike grupperinger. I den offentlige diskursen synes jeg det er en slagside. Det er svært få som kommer til orde og forsvarer Israels posisjon.

Hun mener også det er problematisk at for eksempel NRK ikke setter nok søkelys på palestinske terrororganisasjoner for deres bruk av menneskelige skjold, angrep på sivile israelere og andre menneskerettighetsbrudd.

– I stedet for å promotere fred hevder venstresiden at de vil forsvare og hjelpe de undertrykte. Resultatet blir etter min mening at de gir støtte til å opprettholde terrororganisasjoner i stedet for å støtte opp om tiltak for fred.

– Boikott-bevegelsen er med på å delegitimere Israels rett til å eksistere.

– Hvordan opplever norske jøder kravet om boikott?

– Boikott-bevegelsen er med på å delegitimere Israels rett til å eksistere, og jeg ser på det som begynnelsen av en mulig utslettelse av staten Israel slik vi kjenner den i dag. Jeg forstår at de oppriktig ønsker å gjøre godt, men jeg føler at de gjør vondt verre og skader menneskene de prøver å hjelpe.

Artikkelen fortsetter under lenke.

SV er et skremmende parti for jødene

Ensidig

Ohana sier at boikottbevegelsens ensidige fokus på Israel gjør at hun føler at dette ikke handler om brudd på menneskerettigheter, men om å motsette seg Israels rett til å eksistere. 

– Israel har siden statens opprettelse blitt forsøkt utslettet ved hjelp av en rekke ulike virkemidler. Nå er det boikott og delegitimisering av staten som gjelder.

Hun kaller boikottbevegelsen den nyeste mutasjonen av antisemittismeviruset.

– Det som skjer i denne konflikten, er ingen fotballkamp. Krig og uro er noe begge taper på, fred og sikkerhet derimot er alle tjent med. Vi må bry oss om både palestinernes og israelernes rettigheter. Boikott er dessverre etter mine begreper ikke en bevegelse som kan promotere fred og forsoning, snarere tvert i mot.

– Jødiske verdier, kultur og tradisjon kan virke truende.

Det ikke er uvanlig at ekstreme ideologier og politiske partier blir antisemittiske, mener hun.

– Jeg tror at når en ideologi eller et politisk parti er veldig ekstrem, så finnes det naturlig nok et ønske om å bevege holdningene i befolkningen nærmere deres eget ståsted. Når andre partier eller enkeltindivider motsetter seg dette, utgjør de automatisk en trussel.

– Jødiske verdier, kultur og tradisjon kan virke truende på både den ekstreme venstre og høyresiden, strømninger i politikken jeg ser på som urokkelige når det handler om å promotere sin egen agenda. Jeg oppfatter det som om de vil påtvinge denne agendaen på samfunnet i sin helhet uavhengig av hvordan mindre grupper i befolkningen påvirkes av det.

Jødehatet på venstresiden stikker dypt

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden