Nyhet

Slik reduserer Faktisk.no andre mediers synlighet på Facebook

Denne meldingen dukker opp om du forsøker å dele en av saken Faktisk.no har merket hos Nettavisen

Bilde: Skjermdump fra Facebook

Syv saker på Nettavisen er flagget av Faktisk.no, uten at avisen er orientert om virkningen. – Faktasjekk med hodet i fatle, sier Erik Stephansen i Nettavisen som vil ta opp saken direkte med Facebook.

Den 7. oktober 2018 annonserte faktasjekktjenesten Faktisk.no at de har innledet et samarbeid med Facebook som gir faktasjekkerne mulighet til å flagge falske nyheter på det sosiale mediet.

Gjennom denne flaggingen kan innholdets synlighet bli redusert med opp til 80 prosent på Facebook. I tillegg medfører flaggingen at nettadresser og Facebook-sider som blir flagget for usant innhold gjentatte ganger, vil oppleve generelt redusert synlighet på Facebook.

Til Minerva forklarer John Severinsson i Facebook at man kan tenke på funksjonaliteten som en demper som legges over sider og nettdomener som ofte publiserer innhold som Faktisk.no har flagget.

– Det er som en inkrementell prosess, for hver sak blir synligheten redusert. Slutter du å publisere usant innhold, blir demperen svak igjen, forklarer han.

I tillegg fører flagging fra Faktisk.no til at alle som forsøker å dele innholdet på Facebook, blir møtt med en beskjed med en invitasjon til heller å besøk Faktisk.no side for å lese deres omtale av saken.

Denne meldingen dukker opp om du forsøker å dele en av saken Faktisk.no har merket hos Nettavisen.

Skjermdump fra Facebook

Ifølge Kristoffer Egeberg i Faktisk.no skyldes ordlyden i beskjeden – at innholdet er «rapportert av flere» – en oversettelsesfeil av det engelske «additional reporting», der det heller burde stått at det foreligger utfyllende informasjon om dette. Faktisk.no har tatt opp dette med Facebook.

Facebook selv omtaler funksjonaliteten på følgende måte på sine nettsider:

Først blir innholdets distribusjon redusert. Innholdet vises lenger ned i nyhetsoppdateringen sammen med Relaterte artikler fra faktasjekkere. Hvis folk forsøker å dele innholdet, blir de varslet om at det foreligger flere rapporter. De varsles også hvis innhold som de har delt tidligere, har blitt vurdert av en faktasjekker.

Deretter, for å bekjempe falske nyheter mer effektivt, iverksetter vi også tiltak overfor sider og domener som deler og gjentatte ganger publiserer innhold som er vurdert som «Usant». Slike sider og domener vil oppleve at distribusjonen deres reduseres i takt med at antallet overtredelser øker. Dessuten fjernes muligheten for inntektsgenerering og annonsering etter gjentatte overtredelser. Over tid kan sider og domener få gjenopprettet distribusjonen og muligheten for å generere inntekt og annonsere, dersom de slutter å dele falske nyheter.

Nettavisen, DN og Human Rights Service blant de som flagget ofte

Siden samarbeidet startet, har Faktisk.no flagget over hundre URL-adresser og bilder inne på Facebook sin plattform. Minerva har fått den komplette oversikten over hvilke saker som er flagget tilsendt av Faktisk.no på e-post.

Blant mediene som oftest flagges av faktasjekkerne, er Nettavisen, Human Rights Service og Dagens Næringsliv.

De er alle flagget for å ha delt innhold som Faktisk.no har markert «usant», «blanding» eller «usann overskrift».

Facebook selv beskriver disse kategoriene slik:

  1. Usant:De primære påstandene i innholdet har faktafeil. Dette tilsvarer som regel vurderingene «feil» eller «delvis feil» på faktasjekkeres nettsteder.
  2. Blanding:Påstanden(e) i innholdet er en blanding av sannferdig og feilaktig, eller den primære påstanden er villedende eller mangelfull.
  3. Usann overskrift:Hovedpåstanden(e) i artikkelteksten er sanne, men den primære påstanden i overskriften inneholder faktafeil.

Syv saker flagget hos Nettavisen

I nettavisen er hele syv saker flagget. Disse relaterer seg til fem nyhetssaker, en kommentar og et leserinnlegg. Én av sakene er markert som usann, én er markert for usann overskrift og fem er satt i kategorien blandet. Disse er vist i tabellen nedenfor:

Disse Nettavisen-sakene er flagget av Faktisk.no hos Facebook.

Saken som er markert som usann, relaterer seg dog ikke til en nyhet Nettavisen har meldt eller til Nettavisens kommentarstoff eller lederartikler: Det er i stedet snakk om avisens debattstoff, der en av avisens lesere skriver sin mening om menneskeskapt global oppvarming. Dette er likevel tilstrekkelig til at Nettavisen merkes som utgiver av usann informasjon av Faktisk.no i Facebooks algoritme.

Blant Nettavisens kommentarstoff finnes en sak fra Gunnar Stavrum om hvem som utgjør den «typiske innvandrer», som Faktisk.no også har reagert mot. Denne saken er markert som «blanding», som betyr at «innholdet er en blanding av sannferdig og feilaktig, eller den primære påstanden er villedende eller mangelfull».

Faktisk.no hindrer Facebook-distribusjon for eiernes konkurrenter

I en innsikt-artikkel på Faktisk.no begrunnes og oppsummeres dette at det ikke finnes noen klar definisjon av en «typisk innvandrer» og at hverken «UDI eller SSB bruker dette begrepet».

Saken som er flagget for å ha usann overskrift i Nettavisen, relaterer seg til et utspill fra Sosialistisk Venstreparti på deres Facebook-side om at kvinner jobber gratis fra en bestemt dato på året, noe partiet mener er tilfellet grunnet lønnsforskjellen mellom kjønnene. Påstanden fremkommer igjen i en NTB-melding som Nettavisen har publisert.

Nettavisen har med andre ord hverken produsert påstanden som faktasjekkes eller selve nyhetssaken – men de som deler Nettavisens sak, blir likevel møtt med den samme beskjeden fra Faktisk.no.

I tillegg har Faktisk.no markert fire av nettavisens nyhetssaker for å være «blanding». Også her får du en beskjed av Facebook om du forsøker å dele dem.

Ble ikke varslet av Faktisk.no

Ifølge Facebooks egen presentasjon av ordningen har sider som faktasjekkes og merkes av Faktisk.no, rett til å bestride vurderingen og be om å få merkingen av deres artikler fjernet. Facebook skriver:

Utgivere som publiserer en korrigering eller har innvendinger mot en vurdering, kan kontakte faktasjekkeren. Hvis korrigeringen eller innvendingen tas til følge, elimineres tiltaket mot dem.

For korrigeringer må den relevante informasjonen ha blitt korrigert både på nettstedet ditt og i det relevante Facebook-innlegget (inkludert bilde og overskrift). Inkluder URL-adressen til Facebook-innlegget i e-posten din til den relevante faktasjekkorganisasjonen. Vi ber også om at utgivere sender inn sin korrigering eller innvending innen en uke etter å ha mottatt et varsel om vurderingen «Usant», «Blanding» eller «Usann overskrift».

Men flere aktører Minerva har vært i kontakt med, sier at de aldri har mottatt noen henvendelse fra Faktisk.no der de blir gjort oppmerksomme på at Faktisk.no har flagget dem i Facebooks system. Heller ikke Nettavisen som er flagget syv ganger, er blitt gjort oppmerksomme på dette.

Minerva har snakket med nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen.

– Er dere blitt kontaktet av Faktisk.no med varsel om at dere har blitt flagget for falske nyheter i Facebook og den retten dere har til å bestride denne flaggingen?

Nei. Vi har blitt kontaktet i saker der vi har blitt bedt om tilsvar, men i disse sakene, som innebærer en slags «grålisting» hos Facebook, har vi overhodet ikke blitt kontaktet eller gjort kjent med virksomheten på annen måte.

– Hvilke reaksjoner har dere på denne praksisen fra Faktisk.no?

 Vi kan vel godt si at vi er overrasket. Særlig fordi flere av sakene framstår som svært underlige, og at begrunnelsene virker svake. I flere av sakene ser det nærmest ut som en slags  faktasjekking med hodet i fatle. Et godt eksempel er NTB-saken om at fra den og den dato jobber norske kvinner gratis. For det første er det ikke vi som har laget saken en gang. For det andre ser jo enhver sjuåring at dette bare er et retorisk poeng for å anskueliggjøre lønnsgapet mellom kvinner og menn.

– Kommer dere til å følge opp dette med Faktisk.no?

 Ja. I forrige uke deltok jeg på en debatt om Faktisk.no i regi av Oslo Redaktørforening, og der kom jeg i skade for å si at Faktisk var blitt flinkere å prioritere. Nå vet vi noe annet, og her kommer vi nok til å kreve både en beriktigelse og en beklagelse fra Faktisk. Vi kommer også til å kontakte Facebook få endret bedømmelsen av en rekke av sakene.

– Facebook skal varsle

Til Minerva sier redaktør for Faktisk.no Kristoffer Egeberg at ansvaret for å informere om praksisen ligger hos Facebook.

– Hvordan går dere frem for å informere de medier som blir flagget av dere på Facebook om at de vil oppleve redusert synlighet som følge av tiltaket?

– Det er Facebook som skal varsle dem som blir flagget på deres plattform, så du skal få et varsel av dem om Facebook har gjort jobben sin.

– Hva står det i varselet som Facebook-sender ut?

– Det kommer via Facebook sin plattform som en «notification». Det sendes ut et varsel til administrator av siden.

– Av de over hundre URL-adressene og bildene som er flagget, hvor mange protester har dere fått fra eierne av innholdet på at innholdet får redusert synlighet på Facebook?

Vi har fått noen reaksjoner fra Document.no og Dagsavisen etter at de har fått opp beskjed ved deling av innholdet. Utover det har vi ikke fått noen direkte henvendelser om at innholdet vi har flagget får redusert synlighet. Det tyder kanskje på at konsekvensen ikke er så merkbar, men dette det er Facebook sin policy.

– Men Facebook har delegert ansvaret for dette til dere?

Ja, men vi har da altså da ikke mottatt noen protester på dette.

– Hvilke prinsipielle refleksjoner har dere rundt at Facebook og Faktisk.no reduserer avisers synlighet i Facebook sitt system som følge av at meninger på avisens debattsider er noe Faktisk.no bestrider?

– Dette er noe Facebook kan gjøre uavhengig av oss. Det er utløst av at Facebook så et problem på sin plattform med mye feilinformasjon og falske nyheter. Samarbeidet er bygget på å redusere omfanget feilinformasjon. Vi har en agenda mot faktafeil og for en opplyst samtale og følger opp denne.

– Vi mener at avisene har et ansvar for at det som står på avisens side, er korrekt. Det gjelder også innholdet på avisens debattsider.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden