Kommentar

Små endringer i innspurten

Andrew Gillum kan bli Floridas neste guvernør og bidra til et godt valg for demokratene. Men senatet blir vanskelig å vinne i natt.

Bilde: Offisielt foto, City of Tallahassse

Kongressvalget: Dersom meningsmålingene ikke har bommet systematisk, ligger det an til at demokratene tar Huset. I Senatet må demokratene vinne en rekke jevne stater for å ta tilbake flertallet.  

For nøyaktig en måned siden skrev jeg en lang analyse av de viktigste drivkreftene foran dagens mellomvalg i USA. Siden den gang har temmelig lite forandret seg, så jeg viser fremdeles til denne.

Da var spådommen at demokratene ville ta Huset, men republikanerne holde Senatet. Slik er det fremdeles, men i Nate Silvers modeller har sjansene for dette utfallet økt.

For en måned siden var det 75 prosent sjanse til at demokratene tar Huset, med 228 seter som det mest sannsynlige utfallet (det trengs 218 for flertall). I dag er sjansene høyere enn gang, 88 prosent  og 234 seter. Hos bettingmarkedet Betfair var demokratenes sjanser 73 prosent i morges, hos PredictIt 69 prosent. De som setter egne penger på valgutfallet er altså ikke så sikre som Silver (og alle andre modeller jeg har sett), men begge steder er det klar endring til fordel for demokratene det siste døgnet.

Prognosen har svingt en del, men republikanerne har aldri vært spådd flertall. Kavanaugh-høringene så ut til å styrke republikanerne, men det gikk fort over, og de mange målingene i vippeseter fra Siena for New York Times har vist en tydelig sving tilbake til demokratene på slutten.

Usikkerheten i målingene

Den sentrale bestanddelen i modellene og bak praktisk talt alle spådommer er meningsmålingene. Selv om det er riktig at målingene av og til bommer betydelig, er det en myte at de er mindre pålitelige enn før.

I 2016 var det en feilkilde at de ikke i tilstrekkelig grad fanget opp Trump-velgere i viktige stater (se gårsdagens artikkel om rustbeltet). Noe av det skyldes filtre som de fleste meningsmålerne bruker for å bedømme hvilke velgere som sannsynligvis faktisk vil gå til urnene. Det er nemlig langt flere som sier at de helt sikkert skal stemme enn dem som faktisk gjør det.

I årets mellomvalg er utfordringen at uvanlig mange sier de vil stemme, til mellomvalg å være. Et usikkerhetsmoment er hvordan målingene klarer å håndtere dette, og hvor mange som juger om stemmegivning denne gangen. Demokratene er særlig nervøse for unge velgere, der de har et stort overtak. De har vanligvis svært lav valgdeltakelse, men sier i år i betydelig større grad at de vil stemme. Dersom de likevel ikke gjør det, kan valget gå ganske annerledes enn det målingene har fortalt oss.

Forhåndsstemmingen, som øker fra valg til valg, har økt kraftig i år, og sammen med målinger som viser høyere entusiasme enn vanlig, peker det mot høy valgdeltakelse. Forhåndsstemmingen er opp i alle grupper, men mest i de som favoriserer demokratene. Erfaringer fra tidligere valg peker mot at man ikke skal legge for mye vekt på dette. For mange dreier det seg om en endring i vaner for når man stemmer, ikke om man stemmer. Men det er også indikasjoner på at uavhengige velgere blant dem som har stemt på forhand i stor grad har gått til demokratene.

Demokratene må ha stang inn

I senatet ga Silver demokratene bare 22 prosent sjanse til å vinne for en måned siden. Nå er den enda lavere – drøye 19 prosent, etter å ha vært nede på 15 prosent for få dager siden. Silvers beste anslag er at republikanerne holder 51,5 seter, altså som i dag eller en gevinst på en.

Ser vi på enkeltstatene og hvem som leder der, blir resultatet 50-50, men demokratene har en svært liten ledelse i en rekke stater, og Silvers modell som bygger på sannsynligheter vil da havne ned på at de ikke klarer å holde alle disse statene. La oss ta de viktigste:

Arizona er en must-win for demokratene, og her leder Kyrsten Sinema svært knapt på de fleste målingene, slik at Silver gir henne 61,4 prosent sjanse. Markedene er ikke enige. Betfair gir republikaneren Martha McSally marginalt større sjanser, PredictIt 46 prosent.

Nevada må også vinnes og er helt jevnt. En fersk måling fra Emerson College vippet Silvers modell og ikke minst markedene i demokraten Jacky Rosens fordel.  Silver gir 56,7% sjanse til henne, Betfair omkring 65 prosent og PredictIt 64 prosent.

Med disse to vunnet – og de ligger så langt vest at det ikke er sikkert at resultatet er klart når vi står opp i morgen tidlig, leder demokratene 51-49.

Men i North Dakota sliter Heidi Heitkamp kraftig med gjenvalget. Hun er klart etter på målingene, men det har vært få av dem, og staten er vanskelig å måle. Da hun ble valgt i 2012 lå Heitkamp etter med mer enn 5 prosentpoeng. Hun ligger lenger bak nå, og gis bare 26 prosent sjanse av Silver. Markedet er enda mer tvilende – under 20 prosent.

Faller Heitkamp, har demokratene bare to andre sjanser.

Phil Bredesen har vært jevn med Marsha Blackburn i et par målinger i Tennessee, men ligger i snitt bak med snaue 5 prosent. Det er ikke uoverkommelig for den moderate Bredesen mot trumpisten Blackburn, men ville være overraskende i en stat Trump vant med 26 prosent. Silver gir ham 20 prosent, Betfair og PredictIt noe mindre.

Den andre muligheten er Beto O’Rourke i Texas. Det meldes om enorm entusiasme på valgmøtene, og pengene strømmer inn til kampanjen, ikke minst fra resten av landet. Demokratene har drømt om en seier i Texas siden 1988, deres siste i senatsvalget. Og målingene er blitt enda tettere på slutten, den aller ferskeste viser dødt løp. Men Ted Cruz er fremdeles favoritt, og Silver gir ham 77 prosent sjanse, og bettingmarkedene omtrent det samme.

Selv om demokratene skulle klare å vinne en av de tre siste, må de samtidig forsvare fire utsatte senatsplasser.

Verst ser det ut i Missouri, en rød stat der Trump avsluttet sin valgkamp i går. De siste målingene har vist at Claire McCaskill ligger litt etter, men samlet sett gir Silver henne 57 prosent sjanse. Det er markedet ikke enig i. Hus Betfair er den 43 prosent, PredictIt 39.

Florida ser bedre ut for sittende senator Bill Nelson, selv om det også finnes målinger som gir utgående guvernør Rick Scott ledelsen. Silver gir Nelson 71 prosent, Betfair 67 og PredictIt 59 prosent sjanse.

I røde Indiana, også på Trumps liste i går, sliter Joe Donnelly, men han har ledet på de aller fleste målingene og Silver gir ham neste 72 prosent. Også her har markedet mer tro på republikanerne, og Betfair gir ham 57, PredictIt bare 52 prosent sjanse.

I Montana så Joe Tester lenge ganske sikker ut, men ferskere målinger viser at dette også er et åpent race. Silver gir ham 76 prosent, Betfair 67 og PredictIt 60 prosent.

Den siste på listen er Joe Manchin i blodrøde West Virginia. Hans utfordrer Patrick Morrissey har ledet på en eneste måling og ligger jevnt over betydelig bak, så Silver gir Manchin nesten 88 prosent, markedene noe mindre.

Jeg skrev om guvernørvalgene i forrige uke. Mange av dem er svært jevne, men i Florida har demokraten Andrew Gillum en stabil ledelse, og er favoritt til å bli den første svarte guvernøren derfra.

Her er Nate Silvers sluttoppsummering og forklaring av sannsynligheter. Og her Crystal Balls siste klassifiseringer.

Her er en gjennomgang av når valglokalene stenger og vi kan forvente resultater.

Her er en forklaring av årets valgdagsmålinger.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden