Sminkede innvandrere

Listhaug hevder det er å ”sminke tallene” dersom vi tar hensyn til at de yngre er mer kriminelle. Men de ”usminkede” tallene gir oss ikke innsikt, bare ammunisjon.  

Publisert Sist oppdatert

Da jeg tvitret om min gjennomgang av SSBs nye rapporter om kriminalitet og innvandrere, skrev jeg at her var det noe som alle parter i debatten kunne bruke. En av dem som oppførte seg om forventet var Sylvi Listhaug, som særlig trakk frem den store overrepresentasjonen av etterkommere etter innvandrere som andel av siktede.

Etterpå har Listhaug kommet i en disputt med faktisk.no fordi hun bruker råtallene for å få frem poenget om at disse er sterkt overrepresentert, mens faktisk.no og de ekspertene de har spurt, mener at man må bruke de aldersjusterte tallene (og kjønn, men det er ikke så viktig, siden det ikke er stor kjønnskjevhet blant etterkommerne).

Jeg er helt enig med faktisk.no, og gjorde et poeng av det i min egen artikkel. I råtallene er etterkommerne 150 prosent overrepresentert (11,5 vs 4,3 prosentpoeng), i de aldersjusterte drøye 50 prosent (6,8 vs 4,5). Dette er en vesentlig forskjell. Det betyr ikke at forskjellen i de alderjusterte tallene er ubetydelig, og det er absolutt verdt å undersøke nærmere hvorfor det er slik, og identifisere mulig tiltak. Ja, jeg er enig med statsråden i at det er bekymringsverdig at etterkommere har høyere kriminalitetsrater enn foreldrene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS