Snobber! Tapere! Egoister! Pappskaller!

Jeg har samlet et knippe overbevisende ja-til-OL-argumenter.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har samlet et knippe overbevisende ja-til-OL-argumenter.

Det er snart folkeavstemning om OL i Oslo i 2022. Jeg og Minervas redaktør har for lengst kastet oss inn på nei-siden. For å skape litt balanse i regnskapet, har jeg samlet noen slående argumenter fremmet av ja-siden i det siste.

Vi begynner i dag og går kronologisk bakover.

Martin Stenvold, kommunikasjonsrådgiver (ja, jeg tuller ikke) Geelmuyden.Kiese, GK-bloggen 3. september:

”Det er kanskje ikke så rart at noen er negative til norsk OL-søknad. Noen gikk allerede i ungdomsårene lei av å se andre slite seg ut i idrettens navn. Sånn er det vel å alltid bli valgt til sist. Alle kan ikke være gode i gym. Skranten kroppskontroll kan aldri erstattes av kjappe replikker eller gode analyser. Å se verden fra reservebenken gjør noe med forholdet til idretten. Det forstår jeg. (…)

Så kan jeg bare undre meg over at de som ikke liker Oslo likevel velger å bo her. Kanskje er også det et resultat av en ungdomstid på reservebenken hvor den generelle misnøyen etter hvert blir en god venn. Jeg er ikke så kjent med reservebenken eller misnøyen, så jeg kan bare spekulere. ”

Mikkel Arno Berg, leder av Freestylekomiteen i Norges Skiforbund, DN 3. september:

”Oslo og Bærums skattebetalere betaler milliarder i året til distriktene. Med et OL får vi mye av pengen igjen fra staten. (…) Vi er verdens beste og rikeste skinasjon, og vi kan ikke bare sende våre idrettshelter ut av landet og la andre plukke opp regningen. Det er egoistisk, unødvendig og dårlig gjort …”

Olaf Thommesen & Dilek Ayhan, Aftenposten 3. september:

"Fremtiden til Oslos østkant og hele det norske integrasjonsprosjektet står på spill. (...) Alt et vinter-OL kan føre med seg til hovedstadens østkant, kan være avgjørende for hvordan vi som land lykkes med å forene nordmenn av alle familiekulturer."

Idrettspresident Børre Rognlien til VG 27. august:

"Hovedstaden kommer altså til å bruke tre milliarder kroner, men få igjen 30 milliarder. Så hvis folk likevel stemmer nei, så bør de ta mattepensum for 4. klasse om igjen."

Christian Ringnes, i Aftenposten 23. august:

”OL i Oslo 2022 er i dyreste utgave beregnet å koste brutto 37,5 milliarder. Dette får Oslos befolkning for maksimalt 2,6 milliarder. Den som sier nei til et slikt tilbud, med over 90 prosent rabatt, er da temmelig tett i pappen? (…)

Hvis ikke dette er en god deal – så skjønner jeg ingen ting. OL gir rett og slett Oslo et kjærkomment og rettferdig bidrag fra statskassen. Statsbidraget via idretten gjør at Oslos OL kostnad blir godt mindre enn 10 prosent av totalkostnaden – med andre ord en rabatt på mer enn 90 prosent. Hvem i all verden er det som kan si nei til en slik gullgruve?”

Petter Stordalen til E24, 23. august.

”Hovedstaden får i realiteten får et OL til rundt 30 milliarder kroner for i underkant av tre milliarder, siden alle kostnader til planlegging og gjennomføring av OL finansieres ved statlige tilskudd. Dette er tidenes gavepakke til Oslos eksisterende og kommende innbyggere, sier han.”

Olaf Thommessen, egen blogg 22. august under overskriften Oslo-OL er god sosialisme:

”Oslo-OL er for østkanten, for statssubsidiert byfornyelse, for internasjonal solidaritet, for miljø og for det idrettselskende folket - et sosialistisk kinderegg av revolusjonære dimensjoner!

Gerhard Heiberg til NRK, som svar på forskning som viser at OL i gjennomsnitt gir budsjettoverskridelser på 179 prosent:

”Dette er noe tøys. Jeg har vært med på dette siden OL i 1992 og har fulgt med på det som skjer. Her kan vi finne tall enten man er for eller mot et OL, sier Heiberg til NRK.no.”

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen 22. august til Osloby, etter meningsmåling som viste klart nei-flertall:

”Jeg synes det er egoistisk av de eldre. Jeg synes det er kjipt at de ikke vil la de unge få opplevde den festen de selv deltok i på Lillehammer og foran TV-apparatene for snart 30 år siden, sier Andersen.”         

Olaf Thommessen, 19. august, egen blogg under overskriften Den snobbete nei-siden:

”Når Lysbakken og Myhre/Sandnes går imot dette vitner det om en snobbisme av verste sort. Den som ser ned på det populære. Det kommersielle. «Det folk vil ha». De vet nemlig bedre. De har lest sin Sartre og sin Kafka. «Folkekultur» som 50 Shades of Gray, kiosklitteratur og OL fnyser de av - og ler av over rødvinsglassene sine hos sine tilsvarende kule venner på Grünerløkka eller Ullevål Hageby.”

Olaf Thommessen på E24, som et svar på min artikkel med argumenter mot OL.

”Om det var slik at OL måtte være et tapsprosjekt, så hadde vi likevel ment at den styrtrike vintersportsnasjonen Norge burde ta på seg å arrangere OL en gang per generasjon selv om våre atskillig fattigere naboer er villige til å bidra i spleiselaget som OL er.”

Eivind Solhjell avslører 8. juni på sin blogg at Ja-aksjonens innlegg i Aftenposten 3. juni er et plagiat av et gammelt innlegg. Thommessen & Co. har betalt Gambit dyrt for enkelt arbeid. Innlegget er fullt av kopierte plattheter som denne:

”Hva OL gjør med noe så uidentifiserbart som «folkesjelen» i form av stolthet og tro på seg selv, skal heller ikke undervurderes.”

Anders Hall Grøterud, Gambit Hill + Knowlton, som skrev innlegg i Aftenposten 12. mai uten å opplyse om at hans firma er betalt for å drive lobbyvirksomhet for JO22 (oppklaring under innlegget kom etter at jeg opplyste Aftenposten om bindingen):

”Men å arrangere et OL betyr ikke å si nei til velferd, men å si ja til noe annet som er viktig. (…) Javisst koster det litt, men det kan også være kostbare å la være.”

Tillegg:

Olaf Thommessen i Dagbladet 4. september:

"Det er interessant å merke seg at venstresidens elite har funnet nettopp den politisk ekstreme høyreside i en felles front mot OL."

Fabian Stang i Aftenposten 5. september, som kommentar til at Oslo Høyres stortingsrepresentanter og tidligere ledere Per-Kristian Foss og Michael Tetzschner går imot OL-søknaden:

"Dette er ikke problematisk, men avspeiler meningen i befolkningen som ikke har satt seg helt inn i saken".

Oppdatert 28. september 2014:

Det er sagt og skrevet mye morsomt siden denne samlingen ble publisert. Men denne tweeten fra i natt er spesielt classy. Vær oppmerksom på at twitterkontoen @Oslo2022 ikke er OL-etatens offisielle. Det står en privatperson bak.

Min gjennomgang av det samfunnsøkonomiske regnskapet kan leses her.

Powered by Labrador CMS