Debatt

Snytt på Nytt

Bilde: Anne Liv Ekroll, NRK

Forrige uke dekket Nytt på Nytt at USA trekker seg fra nedrustningsavtalen INF. Programmet er ikke akkurat folkeopplysning, men sist fredag var troverdigheten mer på linje med Åndenes Makt.  

For de svært få av oss som frivillig kaller oss sikkerhetspolitiske nerder, er det topp stemning at noe så innviklet som en traktat som omhandler landbaserte mellomdistanseraketter er tema under selveste gullrekka. Omtrent fjorten spesielt interesserte mennesker i det ganske land kunne finne fram popcornet og virkelig storkose seg. Trodde vi.

For all del, det er kanskje mye å forlange at alle skal kunne innviklede nedrustningsavtaler på rams. Joda, jeg vet godt at Nytt på Nytt er et lettbeint humorprogram ment å treffe rundt halve folket, der flertallet befinner seg i loopen fredagstaco-orgie/sovna på sofaen etter en lang arbeidsuke/stigende promille. Men jeg føler meg fortsatt snytt. Nytt på Nytt plasserte skylden på helt feil sted.

For å være litt mer seriøs: Under en av den kalde krigens kaldeste epoker utplasserte Sovjetunionen landbaserte mellomdistanseraketter i Europa. På få minutter ville Kreml kunne legge en rekke europeiske storbyer i radioaktiv aske, og i praksis avskjære Europa fra USA. Europa ble sårbart for utpressing. NATO svarte med å utplassere våpen av samme type. Samtidig tilbød NATO å fjerne våpnene, såfremt Sovjetunionen gjorde det samme. Initiativet førte frem, INF-avtalen ble signert og rakettene forsvant fra Europa. Avtalen bidro til nedrustning i en avgjørende fase av den kalde krigen.

Det er selvsagt svært synd for det internasjonale nedrustningsarbeidet at USA nå trekker seg fra INF-avtalen. Dessverre har de gode grunner. USA trekker seg fordi Russland har brutt avtalen i årevis.

Når det uimotsagt hevdes at det først «var USA som brøt avtalen ved å begynne å bygge rakettramper og skjold i Romania og sånn», og det følges opp med at man «skjønner at russerne lager raketter hvis USA har laget skjold», er omtrent som å mene at det er helt greit å klinke til naboen hvis han ser litt rart på deg over tujahekken. Det er heller ikke riktig at «Obama bygget opp» INF-avtalen. Det blir som å gi Erik Solheim æren for at Tyskland og Frankrike har holdt fred etter 1945.

De siste årene har Russland brutt INF-avtalen gjennom å utvikle og utplassere nettopp mellomdistansevåpen. For de fjorten spesielt interesserte der ute i landet vårt, er dette velkjent. Det er snakk om missiler med lang rekkevidde og evne til å bære atomstridshoder. Under en øvelse i fjor ble våpen av denne typen kjørt nesten helt frem til norskegrensa. Russernes hensikt er sammensatt, men omhandlet antakeligvis ikke fredsduer, veganisme og fotformsko. Det er selvsagt lettere å gi USA skylda enn å sette seg inn i en kompleks sak bestående av innviklede traktater, men det er ikke spesielt nyansert. Konsekvensen er at statskanalen gir feil part skylda. Selv om det bare er humor.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden