Debatt

Søndag i handlekøen

Bilde: Bjørn Erik Pedersen, CC BY-SA 4.0.

Hvis ikke Høyre, Venstre og FrP innfører søndagsåpne butikker denne gangen, kan de like gjerne bare legge ned.

Jeg stemte ikke på noen av partiene på den borgerlige siden, og jeg jublet ikke over at Sylvi og Per-Willy fortsatt sitter i regjeringen. Men én ting skal de ha: De har klart å rydde opp i noen av de dummeste politiske avgjørelsene som er tatt her på bjerget.

Det er fortsatt mye idiotpolitikk å ta tak i, som taxfree-ordningen, importvernet for landbruket og at Norsk Tipping reklamerer for spilleavhengighet. Og det sier egentlig mest om de andre partiene at vi trengte FrP i regjering for å fjerne forbudene mot Segway, lakrispiper og poker. Men de skal ha honnør for å ha gjort hverdagen litt enklere for dem som er opptatt av disse tingene.

Så hvorfor må jeg fortsatt stå en halvtime i kø for å få tak i melk på en søndag?

Meningsløs masochisme

Jeg handler ikke alltid på søndager. Men fordi jeg har en lite forutsigbar hverdag (og enda mindre forutsigbar appetitt), og fordi jeg er singel og har en stram økonomi, og derfor ikke har råd til å kaste mat som jeg ikke rekker å spise opp, gjør jeg det likevel ofte nok til at dette er et av politikkområdene som berører meg mest personlig.

Det er også ofte nok til at jeg har en viss idé om hvor mange som blir rammet av dette.

Og hver gang jeg står der, klein og mellom altfor trange reoler med en fiskegrateng i hendene, fordi ferskvareutvalget er så begrenset at jeg ikke kan regne med at de har ting som kjøttdeig, avocado eller løk, stiller jeg meg det samme spørsmålet: Hvorfor gjør folk dette mot seg selv?

Hvis folk stemmer med lommeboken, har søndagsåpne butikker rungende flertall.

Sist jeg sjekket, var 67 prosent av befolkningen imot søndagsåpne butikker. Og det er ikke bare de 33 prosentene som står der i køen med meg. Hvis folk stemmer med lommeboken, har søndagsåpne butikker rungende flertall.

Hva er det som får folk til å tenke at dette er en god idé? Hva slags masochisme er det som driver folk til å stå der søndag etter søndag og tenke at denne ordningen fungerer? Hva slags bisarr logikk får folk til å innbille seg at å gi fritt spillerom til butikkhaier med hundre kvadratmeter store butikker er en slags gangbar mellomløsning?

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Annerledes, men dårligere

Argumentet jeg hører oftest er at det er for å ta vare på «annerledesdagen». At KrF sier dette, kommer ikke som en overraskelse. Den sekulære varianten er mer pussig.

Jo, det høres jo fint ut med en dag der alle har fri (unntatt de ti prosentene som allerede jobber regelmessig på søndager, eller de ytterligere femten som gjør det av og til), der vi alle kan gå tur i skogen og lage vafler og spille Monopol. Jeg vil ikke ta fra noen det.

Men har disse folkene vært i en brustadbu noen gang? Der er det ikke mye Kvikk Lunsj og hygge, for å si det sånn! Det er køer som bokstavelig talt strekker seg til enden av butikken, snor seg rundt hjørnet og fortsetter helt tilbake til inngangen. Det eneste som er «annerledes» med søndag for en vanlig dagligvarekunde, er at det er dyrere, dårligere utvalg og langsommere.

Så er det fagforeningsargumentet om alle som kommer til å bli tvunget til å jobbe på søndager (som 25 prosent altså gjør allerede). Ja, butikkene vil trenge flere årsverk for å holde åpent en dag ekstra. Men fagforeningene glemmer å trekke fra alle som blir tvunget til å jobbe på søndager for å dekke dagens ekstra etterspørsel hos brustadbuer, bensinstasjoner og kiosker.

Og de glemmer at de som tar de fleste dagligvarevaktene utenfor ordinær arbeidstid er studenter og ungdom, som ofte ikke trenger å forholde seg til ukedagene utover å vite når forelesninger og de største festene er, og som det ofte er mest praktisk for å jobbe i helgene. Hvis jeg hadde en av disse jobbene (og jeg har søkt flere – ansett meg!), ville jeg ikke tenkt at det er meg Handel & Kontor snakker på vegne av.

Naivistisk økonomi

Til slutt kommer det økonomiske argumentet, som selv ellers oppegående venner av meg av en eller annen grunn behandler som om det holdt vann. Det er besnærende enkelt: Hvis butikkene skal holde åpent en dag til, må de betale for en sjettedel flere innsatsfaktorer, men folk kommer ikke til å kjøpe en sjettedel mer mat. Derfor må prisene gå opp!

Min kvalifiserte oppfatning er at dette bare er tull.

Jeg skulle likt å se ordentlig forskning på dette feltet, eller i det minste noen grundige tallbaserte analyser, men til nå har jeg bare sett synsing. Og som nyutdannet siviløkonom, er dette noe jeg faktisk også er kvalifisert til å synse om. Min kvalifiserte oppfatning er at dette bare er tull.

For det første undervurderer det grovt den etterspørselen etter søndagshandling som i dag blir dekket av andre. Mesteparten ville flyttet seg til vanlige butikker hvis den kunne. For det andre åpner det ikke for at søndagshandling i vanlige butikker også kan gi mersalg.

For det tredje tar det ikke hensyn til at dagens system allerede innebærer en direkte prisøkning på dagligvarer, i form av at folk må handle til blodiglepriser én dag i uken. Eller at det også innebærer en indirekte prisøkning, i form av dårligere utvalg, redusert tilgjengelighet, tapt tid og en generelt kjipere kundeopplevelse.

Bagateller er lettest å løse

Det er altså ikke noe grunnlag for å tro at søndagsåpne butikker vil føre til reelt høyere priser. Og selv hvis det skulle gi en liten prisøkning, ville det helt åpenbart være verdt det. Det er ingen som argumenterer for å begrense dagens åpningstider for å få lavere priser. Ingen.

Konsumentoverskuddet fra at butikkene er åpne, er så stort og åpenbart at det ikke engang faller folk inn å tenke på det som en avveining. Hvis det var jeg som satt i regjering, ville jeg innført det nå, for etter et par år med søndagsåpent, kommer det heller ikke til å være noen som vil drømme om å gå tilbake.

Det er også verdt å legge til at utover en og annen dårlig økonom, er dette et argument som først og fremst fremføres av dagligvarebransjen. Men ikke hele bransjen! Bare den delen som allerede har investert milliarder i å bygge miniatyrbutikker. Den delen som ikke har gjort det, altså Rema 1000, er for søndagsåpent.

Og så til de mer søkte innvendingene.

Er det ikke rart å sette denne bagatellen over alle andre politiske saker? Absolutt! Jeg skulle for eksempel mye heller hatt en regjering som ville kutte klimagassutslippene og var imot rasisme og sånn. Men sånn gikk det ikke. Dessuten, hvis du mener søndagsåpne butikker er en bagatell, kan du ikke samtidig mene at det er viktig å beholde dagens reguleringer.

Flertallets annerledesdag burde ikke stå i veien for min frihet til å lage ragù hvilken dag det måtte passe meg.

Og har jeg ikke meg selv å takke, når jeg ikke planlegger sånn at jeg slipper å handle på søndager? Sikkert! Men det er jo ikke et argument for dårlig politikk. Dessuten liker jeg å leve et vilt og poetisk liv, og det passer ikke med at jeg må planlegge alle måltidene mine flere dager i forveien.

Hvor er liberalismen?

Dette er kanskje en liten sak. Men det er en liten sak som ikke er verdig en regjering utgått fra partier som hevder å videreføre arven fra klassiske liberale tenkere som Voltaire, Locke og Mill. Som mener at min frihet slutter der andres begynner. Som vil beskytte mindretallet mot flertallsveldet. Som tror på frihet under ansvar. Som har tillit til at voksne mennesker kan ta kloke avgjørelser for seg selv.

Det er partier som burde mene at flertallets annerledesdag ikke burde stå i veien for min frihet til å lage ragù hvilken dag det måtte passe meg.

De burde gjort det for fire år siden, da det fortsatt var mulig å forhandle om det med KrF, eller bare innføre det uten KrF. Da hadde dette vært en ikke-sak nå. Men herregud, still kabinettspørsmål! Finn ut om Hareide virkelig heller vil ha Støre enn søndagsåpne butikker. Vis at dere fortsatt står for noe, at dere fortsatt har noen liberale instinkter igjen.

Og til medlemmene deres, særlig dere som fortsatt er unge og ideologisk rene: Jeg beundrer verdiene deres. Men dette er i ferd med å bli helt useriøst. Det er ikke dette dere står for. Og hvis det ikke snart endrer seg, må dere rett og slett melde dere ut. Hvis åtte år med blåblå regjering ikke engang er nok til å få utvidet noen åpningstider, er det ingen vits i å ha liberale partier.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden