Sosialdemografien

Sverige: Sosialdemokratene risikerer å gå fra å være arbeidernes parti til å bli et interesseparti for velgere i innvandrertette områder med høy arbeidsledighet.

Publisert Sist oppdatert

I den lille byen Köping ved Mälaren brast kommunalråd Elizabeth Salomonsson ut i gråt da Svenska Dagbladet intervjuet henne etter valget. Hun har vært kommunalråd og vært med på å dominere lokalpolitikken i hele 36 år. Partiet hennes, Sosialdemokratene (S), har styrt kommunen siden 1920-tallet. Nå ser den epoken ut til å være over. Ved søndagens valg gikk Sosialdemokratene 7,8 prosentpoeng tilbake, omtrent like mye som Sverigedemokratene gikk frem.

Köping er ikke det eneste tradisjonelle sosialdemokratiske området hvor partiet taper terreng. I Norrbottens län, ett av de rødeste områdene i landet, tapte Sosialdemokratene i länstinget for første gang på 84 år. Vinnerne ble det nystartede Norrbottens Sjukvårdsparti, som også ble største parti i regionen.

I Gøteborg, et av Sosialdemokratenes sterkeste kort, ble partiet riktignok størst, men risikerer fremdeles å miste makten i byen, også her til et helt ferskt parti: Demokratene. Hvis det skjer, blir det rent symbolsk et hardt slag for Sosialdemokratene, men også for den borgerlige opposisjonen, som ikke har klart å fange opp misnøyen blant de sosialdemokratiske velgerne.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her